Jongen uit het wilde westen, De (1954)

Alternatieve titel: Avontuur in het wilde westen

Regie

Henk van der Linden

Scenario

Henk van der Linden

Release

16-07-1954

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Jeugdfilm, opgenomen in 1963. Jimmie, een jongen van twaalf jaar, is in gezelschap van de voorman van zijn vaders ranch op zoek naar verdwaald vee. Hun weg voert hen langs de hut van ouwe Sam, een goudzoeker, die met zijn kleindochtertje in de eenzame omgeving woont. Als John en Jimmie daar aankomen, worden ze opgewacht door een stel bandieten, die erop uit zijn Sam te dwingen de vindplaats van zijn goud te verraden. Er volgt een gevecht en John, geholpen door Jimmie en Jane (de kleindochter van Sam), slaagt erin de kerels te verjagen. De kinderen gaan naar de ranch terug om hulp te halen. Na een achtervolging worden ze gevangen genomen, maar ze weten te ontsnappen en vluchten in een onderaardse grot. Jane wordt tot tweemaal toe gevangen genomen door de Indianen, die een heilige tempel in die grot hebben. Na een gevecht en een achtervolging komt John hen te hulp. Gedrieën weten zij de hut van ouwe Sam te bereiken.

Cast

Cor van der Linden (Jimmie), Jos van der Linden (Hilde), No Bours (Sam, een goudzoeker), Frits van Wenkop (Pedro), Dirk Capel (de bendeleider), Jef Meens (een Indiaan), Jos Pyls (Black), Henk van der Linden

Ontstaan

Bij de filmkeuring op 10 juli 1964 is 17 meter uit de film gecoupeerd; de scène waarin het meisje door een vooruitschuivend muurschot dreigt te vallen in een kraterafgrond ging eruit.

Filmuziek

Henk van der Linden