Mes, Het (1961)

Regie

Fons Rademakers

Scenario

Hugo Claus

Release

02-03-1961

Duur

89
Filminformatie

Verhaal

Thomas, een jongen die langzamerhand in zijn pubertijdsjaren komt, mist het contact met de wereld der volwassenen, vooral die van zijn moeder, een weduwe, en haar vriend. Hij vindt alleen aansluiting bij Toni, een meisje van zijn leeftijd. Beide verwerken de soms schokkende ervaringen op hun manier, wat bij Thomas via een door hem bij een missietentoonstelling weggepakt antiek oosters mes bijna tot noodlottige voorvallen leidt. Nadat hij zijn moeder wilde bedreigen met het mes, wordt hij naar een kostschool gestuurd. Met een begin van begrip voor het leven van volwassenen vertrekt hij, begeleid door zijn moeder, naar kostschool.

Cast

Reitze van der Linden (Thomas), Ellen Vogel (zijn moeder), Paul Cammermans (Oscar), Marie-Louise Videc (Toni), Mia Goossen (haar moeder), Hetty Beck (Marie), Guus Hermus (Thomas' vader), Elly van Stekelenburg (waarzegster), Cor Witschge (Ratte, de soldaat), John Kuipers, Janine van Wely, Piet van der Meulen, Leo Pijls

Ontstaan

Opgenomen op en om kasteel Cortembach (Zuid-Limburg). Eerste Nederlandse speelfilm die het predikaat '18 jaar of ouder' van de Filmkeuring kreeg.

Kosten film: 420.000 gulden. Opbrengst: 150.000 gulden. 316.588 bezoekers.

Prijzen

Diplom of Merit Edinburgh 1961. Tijdens de Filmweek Arnhem door de Nederlandse Bioscoopbond uitgeroepen tot de beste Nederlandse speelfilm sedert de oorlog en bekroond met de Zilveren Roos. Geselecteerd voor het festival van Cannes. Prijs voor het beste scenario op het filmfestival van Melbourne.

Filmuziek

Pim Jacobs