Laatste passagier, De (1961)

Alternatieve titel: Rumour om Kwikkie, Kwikkie

Regie

Jef van der Heijden

Scenario

Jef van der Heijden

Release

06-04-1961

Duur

73
Filminformatie

Verhaal

Jeugdfilm. Een jongen uit Beetsterzwaag (Friesland), die met zijn ouders naar Australië gaat emigreren, moet zijn Schotse terrier Kwikkie achterlaten. Op een nacht verstopt hij zich met de hond in een leegstaande kerk, waar hij gestolen juwelen vindt. Als beloning zal de eigenaar van de sieraden de hond laten nasturen. Op de dag van vertrek ziet de hond kans het gezin naar de boot te volgen. Als de jongen het dier op de kade ziet gaat hij van boord om het op te halen, doch slaagt daarin pas na lange tijd. Inmiddels is het schip vertrokken, doch met medewerking van de politie weet men de jongen en de hond nog aan boord te krijgen.

Cast

Elise Hoomans, Rob de Vries, Jan Retèl, Bernhard Droog, Ingeborg Elzevier, Huib de Vries, Jan Lemaire, Maartje van der Heijden (Maartje), Edwin de Vries (Peter), Kwikkie (Schotse terrier)

Ontstaan

Film gemaakt in opdracht van de Cefa (Christelijke Filmactie). Maartje van der Heijden is de dochter van de regisseur. Edwin de Vries is de zoon van Rob de Vries. Feestelijke première in het Rotterdamse Corsotheater op donderdag 6 april 1961. Matig ontvangen.

Filmuziek

Jan van der Waart