Jenny (1958)

Regie

Willy van Hemert

Scenario

Hans Fischer, Carlotta Textor, Willy van Hemert

Release

21-02-1958

Duur

98
Filminformatie

Verhaal

Jenny, een jong meisje van achttien jaar, enthousiast roeister, is verloofd met de kunsthandelaar Ed van Rijn. Wanneer zij Ed bekent dat zij een baby verwacht en met hem wil trouwen, blijkt de jongeman daar weinig voor te voelen. Jenny, teleurgesteld en boos, besluit haar eigen boontjes te doppen. Inmiddels gaat het met de training voor de roeiwedstrijden niet zo goed, totdat Jenny's vriendinnen en haar coach alles voor haar in orde maken. Ed vraagt Jenny ten huwelijk en ook de roeiwedstrijden, met Jenny als stralend middelpunt, worden een groot succes.

Cast

Ellen van Hemert (Jenny), Maxim Hamel, Andrea Domburg, Ko van Dijk jr., Kees Brusse, Teddy Schaank, Winnefred Bosboom, IJda Andrea, Bert van der Linden, Gelijn Molier

Ontstaan

Eerste nationale speelfilm in kleuren. Men ziet aan het begin van de film roeiers in zwart-wit een brug onderdoorgaan en ze er in kleur weer onderuit komen. De film werd opgenomen in een Duitse en Nederlandse versie. De Duitse versie ACHT MÄDEL IM BOOT werd geregisseerd door Alfred Bittings. De KLM had verboden dat Schiphol en de KLM op wat voor manier dan ook in de film zouden voorkomen. Maxim Hamel speelde namelijk een KLM-purser die een verhouding had met de dochter van een beroemd acteur. Dat meisje was zwanger geworden en het kindje moest weggemaakt worden. De KLM zei dat een personeelslid zoiets nooit zou doen. Uiteindelijk werd Maxim Hamel de zoon van een groot antiquair. Slecht gerecenseerd, maar de film kwam wel uit de kosten. Kosten: 550.000 gulden. Opbrengst: 300.000 gulden (daarmee is de producent wel uit de kosten). 569.043 bezoekers.

Filmuziek

Jos=Jozef Cleber