Fanfare (1958)

Regie

Bert Haanstra

Scenario

Jan Blokker, Bert Haanstra

Release

24-10-1958

Duur

96
Filminformatie

Verhaal

Het dorpje Lagerwiede is in het trotse bezit van een uitstekende fanfare met de naam 'Kunst en Vriendschap'. Binnenkort zullen zij deelnemen aan een groot concours en maken een goede kans om in de prijzen te vallen. Maar voordat het zover is, loopt een ruzie tussen twee leden van het muziekcorps zo hoog op, dat de fanfare plotseling in twee vijandige kampen verdeeld raakt. Beide partijen zijn vastbesloten om aan het concours deel te nemen. De oplossing van dit conflict is zowel filmtechnisch als muzikaal goed gevonden.

Cast

Hans Kaart=Joannes Jansen (bombardonbespeler/kastelein Geursen), Bernhard Droog (hoornist Krijns), Albert Mol (Schalm, dirigent uit Amsterdam), Wim van den Heuvel (Douwe, veldwachter), Ineke Brinkman (Marije; dochter van kastelein Geursen), Herbert Joeks (Koendering; triangel-muzikant en kruidenier), Andrea Domburg (Lies, zuster van Krijns), Ton Lutz (Altena, componist), Riek Schagen (Aaltje, vrouw van Koendering), Henk van Buuren (Valentijn, dirigent van de fanfare en gemeenteklerk), Dio Huysmans = Dio Huismans (Zwaansdijk, vertegenwoordiger van Provinciale Staten), Willem Huysmans = Willem Huismans, Johan Valk (Van Ogten, burgemeester van Lagerwiede), Bob Verstraete (Griep, reisleider van een vereniging), Sara Heyblom (leidster van een vereniging), Huib de Vries, Alie Dose (Clara, koe van Geursen)

Ontstaan

Speelfilmdebuut van Bert Haanstra, die in 1948 debuteerde met de documentaire DE MUIDERKRING HERLEEFT.

Kosten film: 450.000 gulden. Opbrengst: 1.200.000 gulden.

Bij Moussault te Amsterdam verscheen het verhaal van de film met vele foto's in boekvorm. Ook de bladmuziek was te koop; de muzikale clou (een dubbelmars van Jan Mul in het arrangement van Piet van Mever) is in de vorm van een samengeperste partituur verschenen onder de titel 'Fanfare in Es'.

Er bestonden plannen voor om een Vlaamse versie van de film te maken, maar de in België werkzame 'Vereniging voor de beschaafde omgangstaal' was daar fel op tegen.

Op 3, 4 en 5 september 1992 was op het Van der Helstplein in Amsterdam een theaterversie van FANFARE te zien, geregisseerd door Pieter Bouwman. Dit ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het filmhuis Rialto, het Ostadetheater en het eerste lustrum van Stadsdeelraad de Pijp.

In de doctoraalscriptie van Fedor van Rossem uit 1993 worden de (beeld)grappen uit FANFARE (en WAT ZIEN IK? en FLODDER) geanalyseerd.

2.635.178 bezoekers.

Facts

Decennia later verklapte Jan Blokker dat buitenlandse collega's in Cannes hem geschokt hadden aangesproken: nooit hadden ze zoveel lelijke mensen in één film gezien (Albert Mol, Hans Kaart, Ton Lutz, Bernhard Droog en Herbert Joeks).

Prijzen

Merit of Edinburgh, 1959.

First Prize, Cork Filmfestival 1959.

Award of Merit, Melbourne 1960.