Dorp aan de rivier (1958)

Alternatieve titel: Doctor in the village, village on the river, The

Regie

Fons Rademakers

Scenario

Hugo Claus

Release

19-09-1958

Duur

92
Filminformatie

Verhaal

Scenario van Hugo Claus naar het gelijknamige boek van Antoon Coolen uit 1934 over de eigenzinnige dorpsdokter Van Taeke (Max Croiset). Deze historische figuur oefende zijn vak op zijn eigen wat zonderlinge manier voortreffelijk uit. In beeld verschijnen de bevalling van mevrouw Van Erpen, de zelfmoord van de molenaarsknecht, de bijna macabere nachtwake bij zijn lijk met de lugubere eed van de Pale Pie, die de zieke Mammeke de doek van de kop gaat trekken en daarom op zekere dag vermoord in de polder wordt gevonden met gespleten schedel. Dokter Van Taeke maakt het de dorpspotentaten al te lastig, zodat zij tenslotte besluiten om hem weg te werken.

Cast

Max Croiset (dokter Tjerk van Taeke), Mary Dresselhuys (mevrouw Van Taeke), Bernhard Droog (Cis den Dove), Jan Retèl (Thijs Van Erpen), Jan Teulings (burgemeester), Jan Lemaire sr. (Willem), Hans Kaart=Joannes Jansen (Sjef), Dick Swidde (Nooteboom), Herman Bouber (Nardje), Tamara Garcia (zigeunerin), Huib Orizand (Pie), Frits Butzelaar, Louis van Gasteren sr. (oom Jan), Lou Geels, Frans 't Hoen (Dirk Jan), Paul Huf sr., Heleen van Meurs (mevr. Van Erpen), André van den Heuvel, Wim Poncia (Drammetje), Servaes Wildschut (Hendrik van Taeke)

Ontstaan

Debuutfilm van Fons Rademakers. Een van de financiers vond het nodig dat Fons Rademakers een supervisor kreeg, daar hij een beginneling was op filmgebied. Hugo Claus en Fons Rademakers zijn daarop naar Ingmar Bergman in Malmö gegaan, die een brief meegaf waarin hij schreef dat hij het scenario mooi vond en dat hij Fons Rademakers wel zou begeleiden. Dit met het vooropgezette plan om zich op de eerste dag van de opnamen ziek te melden, zodat de produktie wel door zou gaan en Fons Rademakers alles zelf kon regisseren. De hoofdrol zou aanvankelijk gespeeld worden door Han Bentz van den Berg, maar die bleek niet bohémien-achtig genoeg.

Kosten film: 420.000 gulden. Opbrengst: 275.000 gulden. 301.979 bezoekers.

Prijzen

Deelname aan competitieprogramma Berlijn. Nominatie voor de Academy Award voor de beste buitenlandse film, Los Angeles. Golden Globe Award, Los Angeles. Predikaat 'Besonders Wertvoll', Wiesbaden. Diploma of Merit, Edinburgh.

Filmuziek

Jurriaan Andriessen

Camera

Eddy van der Enden