Wonderlijke leven van Willem Parel, Het (1955)

Regie

Gerard Rutten

Scenario

Eli Asser, Max Dendermonde, Wim Sonneveld, Huub Janssen

Release

11-02-1955

Duur

91
Filminformatie

Verhaal

Wim Sonneveld wil van zijn Willem Parel-creatie af, maar deze Willem stapt uit de reclameplaat, waarop hij staat afgebeeld en begint zijn eigen leven, waarbij hij zijn geestelijke vader voortdurend dwars zit. Hij blameert hem op een deftige partij, brengt hem in opspraak en moeilijkheden in een café, in het cabaret-theater, de radio etc. Tenslotte trekt Parel aan het hoofd van de orgelmannen naar het huis van de burgemeester en biedt een protest aan, waarna hij tot zijn affiche terugkeert en Sonneveld een bewonderaarster in de armen kan sluiten.

Cast

Wim Sonneveld (Willem Parel), Péronne Hosang (Hermine Toets van Slinderen), Hans Kaart=Joannes Jansen (Huipie), Femke Talma=Femke Boersma (Angèle), Herbert Joeks (directeur van Radio Omroep 'De Windwijzer'), Thom Kelling (de Hagenaar), Joop Doderer (de Groninger), Albert Mol, Rijk de Gooyer, Clara Vischer-Blaaser, Lex Goudsmit, Mya Horna, Rob Milton, Frans Vasen

Ontstaan

Liedjes: 'De wonderen zijn de wereld nog niet uit', 'Het Poenlied' en 'Het orgellied'. Buitenopnamen o.a. op het Rembrandtsplein, het Thorbeckeplein en de Herengracht te Amsterdam. Debuut van Rijk de Gooyer. Lex Goudsmits eerste rolletje in een lange Nederlandse speelfilm, hij debuteerde echter al in 1935 in VARIÉTÉ van Nikolas Farkas. Slecht ontvangen bij de pers. De slechte pers zette kwaad bloed bij de directies van twee Haagse theaters, Apollo en Rex, die een advertentie in het 'Algemeen Dagblad' plaatsten met naast vier gunstige Amsterdamse kritieken, vier ongunstige Haagse kritieken. De namen, adressen en telefoonnummers van de Haagse recensenten waren opgenomen, gevolgd door de volgende passage: 'Wij zijn ervan overtuigd, dat bovengenoemde Haagse filmcritici ten zeerste geïnteresseerd zijn de mening van het Haagse publiek te vernemen. Misschien wilt u hen even opbellen en uw oordeel kenbaar maken, zij zijn te bereiken op bovenvermelde telefoonnummers'. Kosten film: 230.000 gulden. 463.958 bezoekers, desondanks kwam de film niet uit de kosten (opbrengst 150.000 gulden).

Filmuziek

Dolf van der Linden