Ciske de rat (1955)

Regie

Wolfgang Staudte

Scenario

Wolfgang Staudte

Release

07-10-1955

Duur

97
Filminformatie

Verhaal

Verhaal wordt verteld door de onderwijzer Bruis en is gesitueerd in de jaren vijftig. Ciske is een achterbuurtjongen, die zijn vader (een zeeman) zelden of nooit ziet en wiens moeder hem verwaarloost. Daarbij leiden beide ouders een weinig voorbeeldig leven. Ciske's meester op school weet zijn genegenheid te winnen. Door allerlei omstandigheden en onbegrip raakt Ciske van de kook en doodt in een vlaag van woede zijn moeder. Nadat hij gelouterd uit het tuchthuis is teruggekeerd, huwt zijn vader met de wasvrouw, die hem graag mag en eindigt de film met een gelukkig gezin vol zonnige toekomst.

Cast

Dick van der Velde (Ciske Vrijmoeth alias Ciske de Rat), Riek Schagen (tante Jans), Jenny van Maerlant (Ciske's moeder), Paul Steenbergen (kapelaan), Johan Kaart jr. (rechercheur Muysken), Cees Laseur, Rob de Vries (Ciske's vader), Guus Oster, Kees Brusse (onderwijzer Bruis), Lies Franken, Johan Valk, Bernhard Droog, Stine Lerou, Jan Blaaser, Dick Bos, Katja Ernst, Ben Groenier, Annie Langenaken, Bert van der Linden, Kees Pruis, Joan Remmelts, Jan Teulings, Hans Tiemeyer, Heidi Evert, Piet van Leeuwen, Tjeerd de Vries, Frans van Schaik, Theo van Vliet, Hans Kips, Puck Willems, Willy Ruys

Ontstaan

Dick van der Velde (20 maart 1942) speelde ook de titelrol in de Duitse versie CISKE, EIN KIND BRAUCHT LIEBE. Voor het maken van deze film gaf het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen belangrijke subsidie. Vertoond en wereldpremière op het festival van Venetië, waar hij met de Zilveren Leeuw van San Marco bekroond werd en een eervolle vermelding kreeg van de Office Catholique Internationale du Cinéma. Kosten film: 275.000 gulden. Opbrengst: 800.000 gulden. 2.432.500 bezoekers.

Prijzen

Festival van Venetië: de Zilveren Leeuw van San Marco en een eervolle vermelding van de Office Catholique Internationale du Cinéma.