Nederlands in zeven lessen (1948)

Alternatieve titel: NEDERLANDS IN 7 Lessen/Dutch in 7 Lessons/Dutch at the Double

Regie

Hein M. Josephson, Charles Hunguenot van der Linden

Scenario

Hein Josephson, Charles Hunguenot van der Linden

Release

07-05-1948

Studio

Rank, GB Instructional Ltd., Eagle-Lion Filmmaatschappij NV

Duur

79
Filminformatie

Verhaal

Een Engelse cameraman 'doet' Nederland in zeven dagen. Audrey Hepburn vertelt als KLM-stewardess iets meer over ons land. Gespeelde scènes dienen om de documentaire gedeelten samen te binden tot een soort 'documentaire comedie', zoals de makers het noemden.

Cast

Wam Heskes (=Koes Koen; de Engelse cameraman), Hans Bentz van den Berg, Magda Janssens, Els Boon, Jan Glastra van Loon, Audrey Hepburn, A. Viruly, Frances May.

Ontstaan

Charles Huguenot van der Linden en Hein Josephson werkten in opdracht van de Engelse filmorganisatie Rank aan een reeks korte documentaires over Nederland. Halverwege trad bij Rank echter een nieuwe directie aan, die geen heil meer in het project zag. Het cineastenduo bleef achter met ongemonteerde luchtopnamen van Amsterdam en Rotterdam, gefilmd uit de cockpit van KLM-piloot A. Viruly, en met fraaie beelden van polders, weilanden, gevels uit de Gouden Eeuw en moderne woonwijken. Ze besloten er een speelfilm van te maken, die voornamelijk bedoeld was voor de export, en verzonnen een verhaaltje over een Engelse cameraman die zeven dagen de tijd heeft om Nederland te leren kennen. Het reeds vervaardigde materiaal kon erin worden opgenomen, ter afwisseling van een serie losse, cabaretske scènes over typisch Nederlandse eigenaardigheden.

Facts

Audrey Hepburn debuteerde met deze film. Zij woonde als dochter van een Engels-Ierse bankier en een Nederlandse barones van 1939 tot 1948 in Nederland.

Filmuziek

Rudolf Karsemeyer

Camera

Peter Staugaard, Piet Schrikker

Montage

Rita Roland