Myrte en de demonen (1950)

Regie

Paul-Bruno Schreiber

Scenario

Paul-Bruno Schreiber

Release

17-03-1950

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Het verhaal speelt zich af in de duistere bossen, die bevolkt worden door allerlei demonen (uitgebeeld door poppen). Zij belagen een meisje en veranderen haar speelgoed in steen. Een oude bosgeest, Wamli, is haar welgezind en tovert een kaars in haar handen, die haar zal beschermen en 'de schaduwen van afgunst zullen (doen) wijken voor de reine zin'. Myrte komt bij een plaats in het bos, waar een koning en een prinses met hun trawanten aan een tafel zitten. De maan speelt ook een belangrijke rol. Op het laatst maakt haar onbevangenheid zulk een indruk op de demonen, dat zij haar beschermen, wanneer bij dageraad -na een fantastisch feest in het bos, gepresideerd door de koning der demonen- haar kaars uiteindelijk uitgaat.

Cast

Paulida, Ludzer Eringa (de maan), Theo van Vliet (Wamli, bosgeest), Dick Versluis, Kees Kick, Sonja Mabel, Jap Tjong, J.Stolk, Harry Berg, Jan Musch, Mascha ter Weeme, Marie Jeanne van der Veen, Johan Mittertreiner, G. Beerenbroek

Ontstaan

Sprookjesfilm van de Duitse regisseur Schreiber, waarin het achtjarige meisje Myrte als de personificatie van het goede zegeviert over de machten der duisternis, in casu een aantal lugubere bosgeesten, die gedurende de nachten menselijke gedaante aannemen. Muziek: Marinus Adam, uitgevoerd door het London Symphonic Orchestra, Helene Ludolph en The Wardour Singers. Het is vooral de muziek die deze film draagt; er zijn weinig dialogen. Bevat sequenties met handpoppen en marionetten. Aan deze film werd door Bert Haanstra als cameraman meegewerkt. De hele film is buiten opgenomen, voornamelijk in het bos. Opnamen gemaakt op het buitengoed 'Het Manpad' te Heemstede. Nederlands nagesynchroniseerd in Groot BritanniŽ, oorspronkelijk Engels gesproken. MYRTE EN DE DEMONEN is gemaakt onder auspiciŽn van de Europese Kunstunie (European Art Union). De film heeft ťťn week in Amsterdam gedraaid en is daarna nergens meer in Nederland, maar wel in Engeland, vertoond.

Filmuziek

Marinus Adam

Camera

Bert Haanstra