Bezet gebied (1946)

Alternatieve titel: Neerland's illegalen/De weg naar vrijheid

Regie

Frans Dupont, Wim Gerdes

Scenario

Frans Dupont, Wim Gerdes

Release

17-05-1946

Duur

59
Filminformatie

Verhaal

Ellen gaat om met Ritter voor spionage doeleinden. Hans, Ellen, Klaartje, Jan en Fons vormen de kern van een verzetsgroep die zich bezighouden met hulp aan onderduikers die weigeren naar Duitsland te gaan. Later voegt ook Ad zich bij de groep. Een overval op een distributiekantoor lukt, maar Gerard wordt doordat hij een sigaret aansteekt herkend door de NSB'er De Bruin. Gerard blijft zwijgen en daarom probeert Ulrich informatie te verkrijgen door middel van de provocateur Kurt Spiess, die zich Peter noemt. Bij de verdeling van de distributiekaarten doen de Duitsers een overval. Hans en de andere gearresteerde leden van de groep worden gefusilleerd. Door een list komt Klaartje erachter dat Peter een verrader is. Hij wordt gedood. Ritter en Ulrich zijn woedend dat zij het verzet niet kunnen breken en daarom laten zij de Nederlandse bevolking bloeden door middel van uithongering. Ad, Jan en Fons zetten de strijd voort en zij weten Gerard met tal van illegale werkers uit de gevangenis te bevrijden. Geallieerde bommenwerpers vliegen laag over. Het spel is uit: generaal Ritter pleegt zelfmoord en Hauptmann Ulrich wordt gearresteerd.

Cast

Ludzer Eringa (Obergruppenführer Ritter), Albert Schlosser (Hauptmann Ulrich), Ellen Vogel (Klaartje, koerierster), Hans Tobi (Ad, distributieambtenaar, broer van Klaartje), Elisabeth Andersen (koerierster), Nol Biesterveld (Gerard, kelner), Frans Vorstman (Hans, student), Cor Borgman (Jan, boerenzoon), Daan van Verschuer (Fons, kunstenaar), Mary Beyer (Lizzy, echtgenote van Gerard), Fred Huyer (Kurt Spiess, provocateur), Peter Hafkam (De Bruin, N.S.B.'er), B. Goedhart, T. Bergmann, T. van Maanen (SD'ers), Ton Vorstenbosch, Wim Gerdes

Ontstaan

In opdracht van de Stichting '40-'45 gemaakte speelfilm. Eerste film over het verzet in Nederland, die in korte trekken tracht weer te geven welk aandeel de illegale werkers hebben gehad in de ondergrondse strijd tegen de bezetter. Opvallend in deze film is de angst voor het Duitse revanchisme; men was na de oorlog uiterst bang voor een herhaling. Men kon niet geloven dat het fascisme voorgoed (?) verslagen was: de geest van generaal Ritter staat aan het eind van de film uit zijn lichaam op en spreekt de woorden: 'Wir werden uns rächen, mein Lieber, und wie!' Opgenomen in Haarlem. Filmdebuut van Ellen Vogel. Slecht ontvangen.

Camera

Emiel van Moerkerken