Dood water (1934)

Alternatieve titel: Storm over den Afsluitdijk

Regie

Gerard Rutten

Scenario

Simon Koster, Gerard Rutten

Release

26-10-1934

Studio

Nederlandse Filmgemeenschap

Duur

106
Filminformatie

Verhaal

De tragedie rond de bouw van de Afsluitdijk (1927-1932) en de daardoor stervende Zuiderzee en de triomfover het ontstaan van het nieuwe land leiden tot een conflict tussen de jonge en de oudere Volendammers. De oude visser De Geus (Jan Musch) komt omhet leven als geprobeerd wordt de Afsluitdijk op te blazen. 'Dood Water' begint met een documentair gedeelte waarin feitelijke gegevens wordenverstrekt. De 30.000 meter lange dijk was op 28 mei 1932, om 13.02 uur, gereed.

Cast

Jan Musch (Willem de Geus), Theo de Maal (Jaap de Meeuw, zijn knecht), Betsy Ranucci-Beckmann (Aaf de Meeuw, Jaaps moeder), Arnold Marlé(Dirk Brak, Willems zwager), Max Croiset (Jan Brak, zijn zoon), Helga Gogh=Jetty Homan (Maartje Brak, zijn dochter), Johan Schilthuizen, JulesVerstraete, vissers uit Volendam

Ontstaan

Tweede verfilming van het onderwerp 'de afsluiting van de Zuiderzee' door Gerard Rutten, na de nooit in de bioscoop verschenen film Terra Nova uit1932. Een documentaire-opname van de dijksluiting was het enige fragment van zijn kopie dat Rutten bij een brand kon redden, toen hij na ruziemet de producent aan een eigen versie van TERRA NOVA werkte. Dit stukje film bracht hem ertoe DOOD WATER te maken, een variant op TERRANOVA. De verhaallijn loopt echter anders. De film is ook in een Duits gesproken versie opgenomen.TOTES WASSER is de enige Nederlandse speelfilm uit de jaren dertig die de Duitse bioscopen (Berlijn) haalde. In Duitsland werd de film zeer goedontvangen. Goebbels zou DOOD WATER zelfs als verplicht leesmateriaal voor Duitse filmers hebben gebruikt. Achter de camera de Hongaar Andor von Barsy. In Nederland en de koloniën werd de film uitgebracht door Metro Goldwyn Mayer. Gunstig besproken in Nederland, toch een flop. Voor de reprise van DOOD WATER in de Tweede Wereldoorlog werd de oorspronkelijke lengte van 2885 meterteruggebracht tot 2224 meter en de film kreeg een nieuwe titel STORM OVER DEN AFSLUITDIJK. Op 6 september 1988 is de film vertoond inaanwezigheid van de dan 75 jarige Helga Gogh (=Jetty Homan) in het Filmhuis Arnhem. Theatergroep Hollandia heeft de film bewerkt tot eenlocatievoorstelling. Tussen dinsdag 5 en zaterdag 16 april 1994 is er een serie voorstellingen in strandpaviljoen 'De Instuif' in Wijk aan Zee geweest.

(Max Croiset is de vader van de acteurs Hans en Jules. )

Prijzen

Gouden Leeuw voor de fotografie in 1934 te Venetië.

Filmuziek

Walter Gronostay

Camera

Andor von Barsy

Montage

Gerard Rutten, Lien d' Oliveyra

Geluid

Hans Rütten, Hermann Dankert, E. Weiss

Special effects

Sven Noldan

Art director

Lajos von Ébneth