Jantjes, De (1934)

Regie

Jaap Speyer

Scenario

Alex Benno, Jaap Speyer

Release

09-02-1934

Studio

Loet C. Barnstijn, Hollandia Internationale Filmproductie

Duur

88
Filminformatie

Verhaal

Drie matrozen Dolle Dries, Schele Manusen Blauwe Ton keren, na een lange reis naar Nederlands IndiŽ terug bij familie en vrienden in de Jordaan. Zij drinken, maken pret, zijn ongelukkig in deliefde en vinden uiteindelijk geen werk. Dries wil daarom weer weg uit de Jordaan. Na een vechtpartij met Leendert om Blonde Greet, de verloofde vanDries, wordt hij opgepakt. In de gevangenis hoort hij dat Greet hem ontrouw is. Het verhaal blijkt echter door de moeder van Leendert verzonnen. Netwanneer het tot een verzoening tussen de twee geliefden komt, moet Dries bekennen dat hij voor zes jaar voor de Oost heeft getekend.

Cast

Willy Castello (Dolle Dries), Johan Kaart jr. (Schele Manus), Jan van Ees (Blauwe Toon), Fien de la Mar (Toffe Jans), Suzie Klein (Blonde Greet),Cissy van Bennekom (Doortje), Marie van Westerhoven (moeder Betje), Aaf Bouber-ten Hoope (tante Piet), Rika Hopper (moeder van Blauwe Toon),Oscar Tourniaire (mijnheer Steenman, vader van De Blauwe), Amsy Moina (Sarina), Florent la Roche (advocaat), Jan Blok (straatzanger), Henri Eerens(ambtenaar), Heintje= HenriŽtte Davids (Na Druppel), Sylvian Poons (De Mop), Cor Hermus (oom Gerrit), Joan Remmelts (Leendert), Louis Davids (inhet cabaret), Pau Dana, Ab van der Linden, Frances May, Amsy Moina, Maurits de Vries

Ontstaan

De kosten van de film bedroegen bijna een ton tegen het toen gemiddelde van tussen de 60.000 en 90.000 gulden. Debuitenopnamen vonden plaats in Amsterdam, Den Helder, IJmuiden en Nijmegen. Het vertrek van de Christiaan Huygens naar Nederlands-IndiŽ speelt oplocatie (Javakade). De film had een goede ontvangst zowel bij de pers als het publiek en werd het eerste kassucces. De Commissie voor de Filmkeuringeiste in 1934 drie coupures met een totale lengte van 128 meter en keurde de film voor boven de 14 jaar. Het probleem was de verhouding van Jans (Fien dela Mar) tot de leden van het mannelijk geslacht. In 1940 werde scŤnes gecoupeerd die betrekking hadden op de land- en zeemacht in Nederland en Nederlands-IndiŽ. Ook opgenomen in een Duitse versie, maar deze versie haalde de bioscoop niet. Een fragment van de film werd gebruikt in de compilatieVEERTIG JAAR CINEMATOGRAFIE, die Willy Mullens maakte naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van de Nederlandse Bioscoop Bond. Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek 'Uit de oude draaidoos' van Simon van Collem in 1959 kwamen alle noglevende medewerkenden van de film bijeen in de marinekazerne op Kattenburg in Amsterdam (waar destijds een deel van de opnamen plaatsvond) om de film weer eens te zien.

Cor Hermus is de vader van Guus.

Filmuziek

Rido, John Brookhouse McCarthy, Margie Morris

Camera

Akos Farkas, Henk Alsem

Montage

Hanna Kuijt

Geluid

Herman Dankert, E. Weiss

Art director

Hans Ledersteger