Willem van Oranje (1934)

Regie

G.J. (Jan) Teunissen

Scenario

H.J. Drayer, G.J. Teunissen, G. van Gelder

Release

04-01-1934

Studio

Comité van Initiatief der Willem van Oranje-Film

Duur

75
Filminformatie

Verhaal

Het leven van prins Willem van Oranje (1533-1584) wordt vanaf zijn geboorte tot zijn gewelddadige dood inbeeld gebracht. Daarbij gaat het nauwelijks om zijn privé-leven. De nadruk ligt vooral op de staatsman, die de Staten van Holland van de Spaanse bezettingen de inquisitie wil bevrijden.

Cast

Cor van der Lugt Melsert (Willem van Oranje), Cor Treslem=Cor van der Lugt Melsert Mzn. (prins van Oranje op jeugdige leeftijd), Louise Kooiman(Juliana van Stolberg), Willy Haak (Louise de Coligny, vrouw van de prins van Oranje), Cor Hermus (Karel V), Cruys Voorbergh (Filips II), A.L. vanByllaardt, Daan van Ollefen jr., Vincent Berghegge, M. Groenier, Eduard Palmers, Hélène Berthé, Louis van Gasteren sr., Johan Boezer, Richard Flink,Ferdinand Sterneberg, J.J.M. Liesting, Lau Ezerman, Coos van Duyn, Anton van Zuylen jr., Jan Willem Hofstra (hagepreker), Peter Hansen, LudzerEringa, Piet Rienks, Ton van Otterloo jr., Gerhard Alexander, Willem Huysmans = Huismans, Folkert Kramer, Ko=J.P. van Sprinkhuysen, CorrieKorevaar, Jeanne Koek, Cor Dommelshuizen, Gerard Arbous, Ben Groenier, Eduard Palmers

Ontstaan

De enige in de Philipsstudio (Philiwood) te Eindhoven tot stand gekomen speelfilm.Werklozen traden op als Spanjaarden en Geuzen. Cor van der Lugt Melsert is de oom van Cor Treslem. Richard Flink is de vader van de acteurs Coen en Mariëtte. WILLEM VAN ORANJE was op 15 september 1933 klaar, maar ging pas op 4 januari 1934 in première (in aanwezigheid van prins Hendrik en de ministers Colijn en Deckers). Hoogst waarschijnlijk heeft dit met een aantal factoren te maken gehad, waaronder de overeenkomst tussen het 'Comité van Initiatief voor de vervaardiging van de Willem van Oranje-film' en Loet Barnstijn (producent van de film DE JANTJES) om door het kort na elkaar uitbrengen van twee Nederlandse films de 'Nederlandse geluidsfilmindustrie' in een klap wat meer body te geven. Omdat DE JANTJES later klaar was dan WILLEM VAN ORANJE, heeft men met het uitbrengen van die laatste tot 4 januari 1934 gewacht. DE JANTJES ging een maand later, op 9 februari in première. De films mislukte volledig, zowel pers als publiek. De TROS zond WILLEM VAN ORANJE op 24 april 1980 uit met het oog op de kroning van prinses Beatrix. WILLEM VAN ORANJE is op woensdag 4 april 1984 weer vertoond in aanwezigheid van alle nog levende medewerkers in het Philips Ontmoetings Centrum te Eindhoven. In 1984 is een tiendelige tv-serie (AVRO/BRT/Veronica) gemaakt over Willem van Oranje met Jeroen Krabbé in de hoofdrol.

Bronnen: Over deze film zijn tweeonderzoeksverslagen geschreven: een eindscriptie (Universiteit van Amsterdam) van Robin Terwindt 'Stilte! De Zwijger spreekt : een onderzoek naar demaatschappelijke- en historische beeldvormingsfunctie van Willem van Oranje, de eerste speelfilm met geluid' uit 1990 en van dezelfde auteur, samen met Karel Dibbets, 'Willem van Oranje : een shotlijst van de film' (1990).

Filmuziek

B. van Stigtenhorst-Meyer

Camera

Akos Farkas, Schekta

Montage

Jan Teunissen

Geluid

Ch. Métain

Art director

A.H. Wegerif