Club van de zwarte pijl, De (1932)

Regie

Dick Laan

Release

27-04-1932

Studio

Zwarte Pijl Film

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Compilatiefilm bestaande uit vijf korte films. Centraal staat de Bloemdaalse padvinderstroep De Zwarte Pijl en de belevenissen van de padvinders. PIM'S KWAJONGENSSTREKEN (1918): een kattekwaad uithalende jongen gaat pas weer deugen wanneer hij ingelijfd wordt bij de padvinderij. HOE JAN FEITH EERELID WERD (1920): de padvinders speuren naar de in die tijd bekende schrijver/journalist Jan Feith, die zij erelid willen maken. DE LASSO (1920): een jong padvindertje droomt een nachtmerrie in de Bloemendaalse duinen. HOE HET KWAM (1920): na gegrepen te zijn bij een diefstal betert een jongen zijn leven door bij de padvinderij te gaan, terwijl een andere jongen in het tuchthuis verdwijnt. DE BELOONING VAN HI (1918): padvinder Hi lost een tasjesdiefstal op. De dief van het damestasje verdwijnt achter de tralies. Hi weet als beloning voor elkaar te boksen dat de hartewens van het zoontje van de bestolen dame om padvinder te worden in vervulling gaat.

Cast

Lex Schoonheid, Jan Heuvelink, Dick Laan, Jan Feith, Feiko Boersma

Ontstaan

Aan het eind van de jaren tien en het begin van de jaren twintig maakte Dick Laan (auteur van de 'Pinkeltje'-boeken) met amateuracteurs en actrices een groot aantal korte, vaak humoristische speelfilms. Van deze korte films werden in de jaren dertig compilaties gemaakt, die als avondvullende programma's vertoond werden. De meeste van de korte films waren destijds in jeugdhuizen en kindermatinees vertoond, meestal ten bate van een goed doel. Één van die compilaties, DE CLUB VAN DE ZWARTE PIJL (1932), is gewijd aan de padvinderij.

De reconstructie van film werd mogelijk toen eind 1990 een aantal originele negatieven van Dick Laanfilms werden teruggevonden. Aangezien de tussentitels in deze negatieven ontbraken moesten deze gereconstrueerd worden op basis van diverse historische bronnen (waaronder het archief van de Filmkeuring).

Keuringsdatum is 27 april 1932.