Moord in het modehuis (1946)

Regie

Alfred Mazure, Piet van der

Scenario

naar het beeldverhaal

Release

01-01-1946

Studio

Nederland Film

Duur

75
Filminformatie

Verhaal

Als een van de vier firmanten van een modemagazijn is vermoord, neemt Dick Bos op verzoek van een van de overgebleven firmanten het onderzoek in handen. Het blijkt dat meesterschurk Nemesis achter de moord zit. Er vallen nog meer slachtoffers en er worden ook parels gestolen. Velen hebben belang bij deze misdrijven en als op de plaats van de misdaden steeds de secretaris van het modehuis en de schilder Tom Sluiters opduiken, is vrijwel iedereen verdacht. Nemesis speelt het spel zo sluw dat zelfs Dick Bos op verdenking van diefstal wordt gearresteerd. Aan een andere val die de schurk voor hem heeft opgezet weet de detective maar net te ontsnappen. Hij slaagt erin Nemesis te ontmaskeren en de juwelendief aan te houden.

Cast

Maurice van Nieuwenhuizen (Dick Bos), Adolphe Engers (De Kok), Alfred Mazure, Piet van der Ham, Lou den Hartogh, Henk Hasebos, Jos Borelli George Mazure, Piet Leenhouls, Mia Bolleurs

Ontstaan

Striptekenaar Alfred Mazure en zijn Haagse vriendenclub verfilmden op half amateuristisch/half professionel basis in de omgeving van Den Haag tijdens de oorlogsjaren (1943) een Dick Bos-verhaal (naar de aflevering 'Nemesis', herdrukt als 'Kortsluiting'). De dialogen in de film zijn stripachtig van karakter: 'Geen gekheid, lui!' en 'Ik moet dat ding vinden!'. In het jaar van opname -1943- kwamen de Duitsers met het verzoek om van Dick Bos een SS'er te maken, dat ging mooi niet door.Judo-leraar Maurice van Nieuwenhuizen speelt Dick Bos; hij had ook model gestaan voor de getekende detective. Tekenaar Alfred Mazure kan worden beschouwd als de geestelijke vader van de film, die twee persvoorstellingen kreeg, nooit in de bioscopen is vertoond. In de jaren zestig werd de eerste voorstelling gegeven in een voorstelling van de Amsterdamse Filmliga in het Kriterion-theater en voor zover bekend is het bij deze ene voorstelling gebleven.

Camera

Dick van Maarsseveen

Geluid

Bob van Ditmar, Dots