Bet naar de Olympiade (1928)

Alternatieve titel: Bet wil naar de Olympiade, Tante Bet naar de Olympiade, Bet to the Olympics

Regie

Theo Frenkel sr., André Boesnach

Scenario

André Boesnach

Release

13-07-1928

Studio

Studio 'Eureka' Film

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Bet traint voor deelname aan de Olympiade. We zien haar zwemmen, tennissen en voetballen als de beste. Als haar uiteindelijke doel -ze wil wereldkampioene worden- bijna is bereikt, wordt Bet plotseling wakker en blijkt dit alles een droom te zijn.

Cast

Adriënne Solser (tante Bet Verdries), Alex de Meester (Hein, haar echtgenoot / minister), J. Lux (agent), Hugo Blum, Gerrit Haak (jurylid), Rinus de Wilde (jurylid), M. Monnikendam (jurylid), Piet Fuchs (oude koloniaal), Folkert Kramer ('Barbarossa'), Doris Rijkers en leerlingen van Adriënne Solsers Filmschool: Lenny Samson, mevrouw M. Clements, Rita Stoel, A. Mossel jr., D. Drinkwater, Gerard Crochet

Ontstaan

De film begint met een documentair gedeelte met beelden van Amsterdam en het Olympisch Stadion. In een van de tussentitels zit een verwijzing naar het feit dat de Nederlandse filmondernemingen niet mochten filmen op de Olympiade, toentertijd een gevoelige kwestie. De film is hoofdzakelijk in Amsterdam gesitueerd, maar grotendeels in Schiedam opgenomen. Curieus in de film is verder een persiflage op Charlie Chaplin.

Oorspronkelijk voerde André Boesnach de regie. Toen André Boesnach, zoon van hoofdrolspeelster Adriënne Solser, plotseling op 32 jarige leeftijd kwam te overlijden, werd haar oude vriend Theo Frenkel gevraagd om de film te voltooien. Dit werd Theo Frenkels laatste film.

Adriënne Solser is in vier filmkluchten opgetreden waarin zij de rol van 'Bet' heeft vertolkt. Deze films hebben nauwelijks een verhaal en bestaan slechts uit een aaneenschakeling van komische scènes met Bet in allerlei gekke scènes. Bij de vertoningen van deze films trad mevrouw Solser zelf als explicatrice op. Eigenlijk kunnen haar 'Bet'-films als een soort broodwinning voor Adriënne Solser worden beschouwd: wie de film wilde vertonen moest ook mevrouw Solser engageren.

Zoals gebruikelijk bij zwijgende films heeft ook deze tussentitels. Niettemin, zonder de aanwezigheid van een explicateur zijn ze echt niet goed te volgen. Voor kinderen beneden de 14 jaar was de film 'te opwindend en te vermoeiend', zo vond de Commissie voor de Filmkeuring. Verder vermeldde de commissie dat het hier een film betrof die 'uit het oogpunt van kunst op een weinig hoog peil staat en die, naar het oordeel der commissie, niet zal bijdragen tot een gunstig oordeel over Nederlandsche filmproducten'.

In 1932 kwam de film opnieuw uit, toen droomde Bet niet meer van deelname in Amsterdam, maar van Los Angeles.

Van 12 tot en met 18 december 1996 vertoond onder begeleiding van actrice Jet Pit in het Nederlands Filmmuseum.

Camera

Fernand Gauthier

Art director

Aug. Mattisen