Bet zit in de penarie (1927)

Alternatieve titel: moulin à vent, Le

Regie

AdriŽnne Solser

Scenario

EugŤne Beeckman

Release

25-02-1927

Studio

Hollanda-Belgica Film Mij. ' Eureka'

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Dolle Jordaanklucht. Tweeweekse seriefilm in 12 akten. In deze film beleeft tante Bet weer tal van avonturen. Bet is verloofd met Gerrit. Gerrit en zijn kameraad Piet varen uit. De kelner Pitouto maakt druk werk van Bet, maar heeft echter niet veel succes. Na enige maanden komt de boot terug... zonder Gerrit, die na een ruzie in een bar te Folkestone spoorloos verdwenen is. Het gevolg is dat zijn moeder ziek wordt. Op zekere dag krijgt Bet bezoek van haar nicht Simone uit Zeeland, die haar uit naam van haar moeder komt vragen of zij haar krachten voortaan niet aan de boerderij zou willen wijden, daar de beide vrouwen het niet meer af kunnen. Bet wil echter Gerrits zieke moeder Netje niet in de steek laten. Moeder Netje kwijnt steeds verder weg en sterft tenslotte zonder ooit iets meer van Gerrit gehoord te hebben. Bet is door al deze droeve ervaringen lang de vrolijke Frans van vroeger niet meer en het cafť begint te verlopen. Zij neemt dus graag het voorstel van Pitouto aan om met hem mee te gaan naar het circus van zijn broer in Groningen. Bet en Pitouto geven daar 's avonds een 'danse excentrique' en Rikie, het dochtertje van moeder Netje, wordt solo-danseres. Deze wordt echter ernstig ziek en sterft. Als Bet dan weer door haar nicht gevraagd wordt naar Zeeland te komen, gaat zij. Na een armoedig zwerversleven in Folkstone komt Gerrit weer in Amsterdam terug en verneemt dat zijn moeder gestorven is. Bij verdere nasporingen belandt hij op de kermis in Assen, waar hij Pitouto aantreft en hoort dat Bet in Zeeland is, waar het circus nu ook heengaat. Te Middelburg aangekomen, stappen zij samen naar de boerderij, waar Gerrit zijn Bet weervindt en Pitouto zich met Simone verlooft. De gelukkige oplossing wordt door de twee paartjes met een allergezelligsten avond gevierd.

Cast

AdriŽnne Solser (tante Bet Verdries), Alex de Meester (Hein, haar echtgenoot / minister), J. Lux (agent), Hugo Blum, Gerrit Haak (jurylid), Rinus de Wilde (jurylid), M. Monnikendam (jurylid), Piet Fuchs (oude koloniaal), Folkert Kramer ('Barbarossa'), Doris Rijkers en leerlingen van AdriŽnne Solsers Filmschool: Lenny Samson, mevrouw M. Clements, Rita Stoel, A. Mossel jr., D. Drinkwater, Gerard Crochet

Ontstaan

…ťn akte was geheel gekleurd. De buitenopnamen zijn gemaakt in Amsterdam, Zeeland en Engeland (Folkestone); de interieuropnamen in Parijs.

De film is in twee delen uitgebracht. Het eerste deel in het begin van 1927 en het tweede deel waarschijnlijk midden 1927. Het is niet zeker of dit ook daadwerkelijk is gebeurd.

AdriŽnne Solser is in vier filmkluchten opgetreden waarin zij de rol van 'Bet' heeft vertolkt. Deze films hebben nauwelijks een verhaal en bestaan slechts uit een aaneenschakeling van komische scŤnes met Bet in allerlei gekke scŤnes. Bij de vertoningen van deze films trad mevrouw Solser zelf als explicatrice op. Eigenlijk kunnen haar 'Bet'-films als een soort broodwinning voor AdriŽnne Solser worden beschouwd: wie de film wilde vertonen moest ook mevrouw Solser engageren.

Vermiste film.

Camera

Louis Bogť (Baugť), Fernand Gauthier