Droomkoninkje (1926)

Alternatieve titel: Die vom Schicksal verfolgten

Regie

Henk Kleinman

Scenario

Kurt SteinbrŁck, Henk Kleinman

Release

24-12-1926

Studio

V.D. Veer/Kleinman-Film, Omnia-Film

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Koertje Veerman is een mismaakte jongen, die de alledaagse werkelijkheid van zijn handicap en het harde arbeidersleven ontvlucht in dromen en fantasieŽn. Het Amsterdamse gezin Veerman zit in de problemen; de vader van Koertje wordt gearresteerd en raakt zijn baan kwijt. Dan nodigt tante Toos de familie uit om hun geluk te beproeven in de Limburgse mijnen. Daar voltrekt zich een drama. Door een gasexplosie in de mijn vinden vader Veerman en de zoon van Toos de dood. Daarna overlijdt ook de moeder van Koertje aan een hartstilstand.

Cast

Henkie Klein(man) (Koertje Veerman alias Droomkoninkje), Willem van der Veer (Koert, Koertje's vader), Aud Egede Nissen (Riek, Koertje's moeder), Wilhelm Dieterle (oom Ko), AdŤle Sandrock (tante Toos), Henri de Vries (hoofdinspecteur van politie)

Ontstaan

De titelrol wordt gespeeld door het vijfjarig zoontje van de regisseur.

De film werd in de studio's van Berlijn gemaakt. De buitenopnamen zijn gemaakt in Amsterdam en Limburg (o.a. de mijnen bij Heerlen). Goed ontvangen. Na de Amsterdamse premiŤre in december 1926 bleef deze film tot in de jaren veertig in roulatie, hoofdzakelijk op kindermatinees. Op dit moment is de film spoorloos.

Camera

A.O. Weitzenberg

Art director

Robert Dietrich, Franz Seemann