Moderne landhaaien (1926)

Alternatieve titel: Donker Amsterdam

Regie

Alex Benno

Scenario

Alex Benno

Release

19-03-1926

Studio

Actueel Film

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Komedie. Hugo Writley, zoon van een bekend scheepsmiljonair te New York, maakt met zijn rentmeester Longway een reis naar Holland. In een dancing maken zij kennis met enige dames en heren. Zij inviteren Longway en Hugo met hen mee naar huis te gaan om de fuifpartij daar gezellig voort te zetten. De 'heren' zijn niet weinig in hun nopjes weer enige slachtoffers te kunnen meelokken in hun lugubere woning, want zij zijn niet anders dan het beruchte soort 'landhaaien'. Hugo en Longway worden van hun portefeuilles ontdaan door middel van een luikje in de muur. Een tumult ontstaat en Hugo raakt in gevecht met een der landhaaien. Eindelijk, na de kamerdeur te hebben ingetrapt, staan ze midden in de nacht op straat. Als Hugo en Longway later Paul Mathon in de beruchte buurt op straat vinden en van hem eenzelfde verhaal horen over de landhaaien, besluiten zij naar de politie te gaan. De politie rekent het hele landhaaien-complot in. De Amerikanen vertrekken in het gezelschap van Paul Mathon, welke laatste een goede positie in Amerika in het vooruitzicht is gesteld, naar hun land terug, in de vaste overtuiging een goede daad tot stand gebracht te hebben.

Cast

Kees Pruis (Hugo Writley), Jan Grootveld (Longway, zijn gouverneur), Jan Rentmeester (Hugo's vader), Maurits de Vries, André van Dijk jr. ('landhaaien'), Vera van Haeften, Dolly Grey (hulpen van de landhaaien), Willy Thomas (neger), Willem Faassen (Paul Mathon, student), Jan van Dommelen (bezoeker in cabaret), Sylvain Poons, Mary Beekman, Betsy van Berkel, Nelly Ernst, Ko Rentmeester, Mies Versteeg, Anny Brunet de Rochebrune, Henriëtte Blazer, Nelly Faassen, J. Beekman, Matthieu van Eysden jr., Anton Gerlach, Jo Vischer sr.

Ontstaan

Buitenopnamen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Binnenopnamen bij The Dutch Film Cy. aan het Spaarne te Haarlem. De film werd gekeurd voor boven de 18, omdat 'beroovingen en mishandelingen in verdachte huizen' getoond werden, aldus de Keuringscommissie.

Vermiste film.

Camera

H.W. Metman

Montage

Piet Vermeulen

Art director

Piet Mossinkoff