Bet trekt de honderdduizend (1926)

Alternatieve titel: Bet trekt de 100.000, Bet wint de honderdduizend!

Regie

AdriŽnne Solser, Piet Hulsman

Scenario

Andrť Boesnach

Release

15-01-1926

Studio

Hollanda-Belgica Film Mij. 'Eureka'

Duur

70
Filminformatie

Verhaal

Te Amsterdam, in de Rozenstraat (het hartje van de Jordaan) heeft weduwe Bet Mager een glans-, was- en strijkinrichting. Zij wordt bijgestaan door haar 13-jarig zoontje Piet -een echte kwajongen- en een knecht, Cobus Langoor -een goede sukkel. Tante Bet moet hard werken om op een fatsoenlijke manier aan de kost te komen. Plotseling wint zij de 100.000 en maakt dan een reis naar Algiers. Zij wil alles zien, ook de tropische Arabische wijken en de prachtige plantentuin. Zij maakt allerlei vreemde avonturen mee, totdat zij uiteindelijk helemaal vermoeid terug aan de kade te Algiers aanlandt. Juist op tijd om met de boot te vertrekken. In Nederland verrast Cobus haar, want de wasserij is tegen een goede prijs verkocht en Bet besluit dan maar met Cobus te trouwen en in een mooie villa te gaan wonen. Lied: 'Zwaluw, waarheen is uw vlucht'.

Cast

AdriŽnne Solser (Bet Mager), Andrť Boesnach (Piet, Bets zoontje), Henk Livermore (Cobus Langoor), Charles Braakensiek (Algerijn), Mary Smith, Henry Bernard, Betsy van Es

Ontstaan

De binnenopnamen werden in de studio van Belga Films te Machelen gemaakt. Vele perikelen bij de buitenopnamen: de Algerijnse cavalerie heeft -na twee dagen woestijn- het filmgezelschap uit de Sahara opgehaald, daar de heer Boesnach weigerde om de voor het vervoer zorgende Arabieren voor een tweede keer te betalen. Andrť Boesnach had namelijk met de Arabieren afgesproken hen naar de woestijn te brengen Ťn weer naar Algiers terug te voeren. Toen hij niet betaalde verbraken de Arabieren de overeenkomst. In Marseille (de CanebiŤre) wierp AdriŽnne Solser zich in werkelijkheid, terwijl zij uitweek voor een auto, voor een aankomende elektrische tram.Cameraman Alsem draaide door.

(AdriŽnne Solser is in vier filmkluchten opgetreden waarin zij de rol van 'Bet' heeft vertolkt. Deze films hebben nauwelijks een verhaal en bestaan slechts uit een aaneenschakeling van komische scŤnes met Bet in allerlei gekke scŤnes. Bij de vertoningen van deze films trad mevrouw Solser zelf als explicatrice op. Eigenlijk kunnen haar 'Bet'-films als een soort broodwinning voor AdriŽnne Solser worden beschouwd: wie de film wilde vertonen moest ook mevrouw Solser engageren.)

Camera

Henk Alsem