Bet, de koningin van den Jordaan (1924)

Alternatieve titel: Bet, queen of the Jordaan

Regie

AdriŽnne Solser, Pierre (Piet) Hulsman

Scenario

Alfred Harvey

Release

21-11-1924

Studio

Hollanda-Belgica Film Mij. 'Eureka'

Duur

75
Filminformatie

Verhaal

De film vertelt het verhaal van Bet Strik -bijgenaamd 'De koningin van de Jordaan'-, die al 25 jaar met haar viskarretje op de Nieuwmarkt in Amsterdam staat. Om dit jubileum te vieren organiseren haar collega's een feest in een zaaltje op de Rozengracht. De volgende dag gaat Bet met haar man Hein een paar dagen naar Scheveningen waar ze de boel flink op stelten zetten. Eenmaal teruggekomen in Amsterdam brengen ze nog een bezoek aan Artis en thuis wordt nog eens een keer feest gevierd.

Cast

AdriŽnne Solser (Bet Strik), Jan Nooy (haar man Hein), Beppie Nooy sr.=Beppie Nooy-Blaaser (vriendin Trui Bles/de weduwe)

Ontstaan

Film gemaakt ter gelegenheid van de veertigjarige loopbaan van AdriŽnne Solser door haar eigen filmmaatschappij. Buitenopnamen vonden voornamelijk plaats in Amsterdam, terwijl voor de interieurs werd uitgeweken naar een studio in Machelen (BelgiŽ).

Credits vermelden AdrieŽnne Solser. Haar rol wordt zowel Bet Plons als Bet Strik genoemd. Jan Nooy is de man van Beppie Nooy sr.

Deze zwijgende film werd in 1924 begeleid door regisseuse en hoofdrolspeelster AdriŽnne Solser zelf, die als explicateur haar film in de bioscoopzaal van zang en commentaar voorzag. Zij speelde Bet Strik zowel op als voor het doek.

De film werd twee maanden na de eerste keuring herkeurd op verzoek van Solser en was toen 55 meter korter. De reden voor deze herkeuring is onbekend.

Op 13 februari 1994 (Tuschinski) en op 25 september 1994 (Nederlands Film Festival) werd de film met live-explicatie en zang van de actrice en jazz-zangeres Jet Pit vertoond.

AdriŽnne Solser is in vier filmkluchten opgetreden waarin zij de rol van 'Bet' heeft vertolkt. Deze films hebben nauwelijks een verhaal en bestaan slechts uit een aaneenschakeling van komische scŤnes met Bet in allerlei gekke scŤnes. Bij de vertoningen van deze films trad mevrouw Solser zelf als explicatrice op. Eigenlijk kunnen haar 'Bet'-films als een soort broodwinning voor AdriŽnne Solser worden beschouwd: wie de film wilde vertonen moest ook mevrouw Solser engageren.

Camera

Piet Hulsman

Montage

Lien d'Oliveyra