Op hoop van zegen (1924)

Alternatieve titel: Fahrt ins Verderben, Die

Regie

James Bauer

Scenario

Arnim Petersen

Release

11-12-1924

Studio

Lucifer-Film

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Reder Bos is een rijk man geworden door de zee die geeft, maar wanneer hij om het verzekeringsgeld te innen de onzeewaardige 'Op hoop van zegen' toch laat uitvaren, verliest hij zijn dochter Clementine. Clementine verlaat haar vader, omdat zij haar Barend, de zoon van Kniertje, verloren heeft toen het schip zonk.

Cast

Adèle Sandrock (Kniertje), Hans Adalbert von Schlettow (Geert), Erwin Biswanger (Barend), Werner Funk (reder Bos), Paula Batzer (Clementine), Barbara von Annenkoff (Jo), Josef Klein (Simon), Lotte Steinhoff

Ontstaan

Binnenopnamen in Berlijn gemaakt. De buitenopnamen werden in verschillende Nederlandse kustplaatsen gemaakt (Katwijk, IJmuiden en Scheveningen). Hoewel in Nederland gunstig ontvangen, werd het potentiële succes van deze film ondermijnd door het in reprise brengen van de zes jaar oudere, door Maurits Binger geregisseerde versie van hetzelfde stuk. Men kreeg daardoor wel de gelegenheid om de prestaties van de oorspronkelijke 'Kniertje', Esther de Boer-van Rijk, en de nieuwe 'Kniertje', Adèle Sandrock, te vergelijken.

Adèle Sandrock is in Rotterdam geboren, maar speelde van 1911-1937 in vele Duitse films. Omdat James Bauer ziek was, zijn sommige scènes geregisseerd door producent Henk Kleinman.

Camera

Karl Hasselmann, Christian Pointl, A.H. van Wely

Kleur

Zwart-Wit

Art director

Robert Dietrich