Cirque hollandais (1924)

Alternatieve titel: Hollandsche circus, Het

Regie

Theo Frenkel sr.

Scenario

Theo Frenkel sr.

Release

17-10-1924

Studio

Dutch Film Co.

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Hendrik van Baalen, eigenaar van het 'Cirque Hollandais', komt na veel jaren van rondzwerven terug in Holland, waar zijn broer landbouwer is. Daar het hem na de dood van zijn vrouw zeer slecht is gegaan en hij aan de drank is geraakt, vraagt hij zijn broer per brief om geld. Hij heeft zijn zinnen gezet op de schoolrijdster van zijn circus, die maar doet alsof ze van hem houdt, maar een amouretje met de worstelaar heeft aangeknoopt, met wie zij tracht de directeur steeds meer en meer tot de drank aan te zetten in de hoop later zijn bezittingen voor een appel en een ei te kunnen overnemen. Van Balens dochter doorziet evenwel dit snode plan en tezamen met een brave clown tracht zij haar vader voor de ondergang te behoeden. De boer kan hem niet aan geld helpen, want ook hem is het niet meegelopen; zijn veestapel is door ziekte aangetast en hij verliest een proces tegen zijn erfvijand, een andere boer. Een oude, trouwe knecht kan dat niet aanzien en steekt de boerderij in brand om zijn baas in het bezit van de schadevergoeding van de verzekeringsmaatschappij te stellen. Het gelukt hem, maar de man moet zelf zijn daad met het leven bekopen, hij komt om in de vlammen. De dochter van de boer is verliefd op de zoon van zijn erfvijand. Als zij hem dat bekent, jaagt hij haar het huis uit en zij begeeft zich met de jonge man naar Brussel. De directeur gaat hoe langer hoe meer troost in de drank zoeken, maar de clown waakt over hem. De worstelaar zorgt ervoor dat dat hij een dodelijke val doet. Deze schok is te groot voor de directeur en als zijn circus wegens schulden verkocht moet worden, sterft hij. Met de jonggehuwden te Brussel gaat het slecht; de man ziet geen kans om daar iets te verdienen, zijn vrouw verlaat hem in de hoop dat hij naar zijn vader zal teruggaan. Dit geschiedt dan ook werkelijk, maar hij rust niet voor hij zijn wederhelft weergevonden heeft. Ter wille van hun kinderen vergeten de vijanden hun oude vete en als de dochter van de boer haar laatste troost zoekt bij de circustroep, wordt ze echter met liefde in het ouderlijk huis opgenomen, met haar kind en haar man, terwijl ook de dochter van de circusdirecteur daar een onderdak vindt.

Cast

Louis Bouwmeester (circusdirecteur Hendrik van Dalen/veeboer Willem van Dalen ), Esther de Boer-van Rijk (Willem van Dalens vrouw), Kitty Kluppell (hun dochter), AgnŤs Marou (Hendriks dochter), Frits Bouwmeester jr. (Louisot), Alfred Harvey (worstelaar), Willem Hunsche, Johan Heesters, Piet Kshler, Adri'nne Solser, Aaf Bouber-ten Hoope, Piet Fuchs, Jo Bouwmeester-Kluun, Raaf=RafaŽl Bouwmeester, Margot Laurentius-Jonas, Hans Br◊ning, Jan Lemaire sr., Christiaan Laurentius, Alex de Meester, Pedro Beukman, Dirk Janse, Piet Cattermole, Henri Schmitz en leden van het Circus Roberti, Johannes Langenaken, Anna Langenaken-Kemper, Rika de la Mar-Kley, Frits Fuchs jr., Jopie Kluun, Wiesje Bouwmeester, Kurt Sluizer, Yard van Staalduynen, Sarah Bouwmeester-Orelio

Ontstaan

Bij een brand op 17 juli 1924 ging het volledig opgenomen, maar nog niet afgemonteerde negatief verloren. Bij de nieuwe opnamen moesten de spelers -voor zover die niet wegens verplichtingen elders waren verhinderd- met de helft van het salaris genoegen nemen. Willem van der Veer (worstelaar) werd -wegens niet beschikbaar zijn- bij de tweede versie vervangen door Alfred Harvey, de vriend van AdriŽnne Solser.

Van deze nieuwe versie is ook niet veel meer over, tot op heden werden slechts enkele fragmenten (ca. 10 minuten) teruggevonden.

Camera

Jan Smit

Montage

Piet Vermeulen

Art director

Piet Mossinkoff