Mooi Juultje van Volendam (1924)

Alternatieve titel: schone meisje van Volendam, Het, Mooie Juultje van Volendam

Regie

Alex Benno

Scenario

Alex Benno

Release

10-10-1924

Studio

Actueel Film

Duur

70
Filminformatie

Verhaal

Juultje is het knapste meisje van Volendam. Zij is de dochter van waard Barendse. In het stadje woont ook reder Meesen, een vrek, die echter alles over heeft voor zijn zoon Sander, een kunstschilder. Met de kermis komen Sander en zijn vriend Rekveld in de herberg van Barendse terwijl deze afwezig is. Als de aanwezigen de klompendans willen uitvoeren komt Barendse binnen. Hij heeft er een hekel aan dat er in zijn huis gedanst wordt. Piet, de knecht zegt dat het idee van de dans van hem komt. Hij wordt op staande voet ontslagen. Juultje bekent echter dat alles haar schuld is, waarop zij naar boven wordt gejaagd. Piets vriend Willem bedaart Barendse en de vrede wordt hersteld. De volgende dag luistert Willem een gesprek tussen Sander en Juultje af: Sander wil een schets van haar maken. Hij gaat op Sander af en er ontstaat een woordenwisseling die tot een twist leidt. Sander wordt uit de herberg gezet. Juultje en Sander spreken af om samen naar Brussel te vluchten. Piet, die een positie in de wereld wil verwerven om naar Juultjes hand te kunnen dingen, begeeft zich naar Canada. Juultje wil in Sanders auto stappen als Willem, die Piet heeft weggebracht, hun plannen doorziet. Er ontstaat een gevecht tussen Willem en Sander. Juultje verdwijnt met Sander en de eerste maanden leeft zij als in een droom. Ze leert de wereldse manieren van de grootstad Brussel kennen, tot zij ontdekt dat Sander zich van haar wil ontdoen. Verlaten en ten einde raad keert zij terug naar Nederland en geraakt aan lager wal in een Amsterdamse bar. Na drie jaar ontmoet ze een oude kennis, Toon, die haar op de hoogte stelt van de ziekte van haar moeder, Trees. Zij keert naar huis terug, zodat haar moeder rustig kan sterven. Barendse verzoent zich met zijn dochter en Piet, die met verlof uit Canada terugkeert, weet haar hand te verkrijgen.

Cast

Annie Bos (Juultje), August van den Hoeck (Barendse), Remi Rasquin (reder Meesen), Jan Kiveron (zijn zoon Sander), Pierre Balledux (Piet), Frans Bogaert (Rekveld), Marie Verstraete (Trees Barendse, moeder van Juultje), Willem van der Veer (Willem Nijland), Johan Elsensohn (dronken Toon), Arthur Sprenger (dokter), Piet Fuchs (Meesens boekhouder), Jetje Rasquin-Cabanier, Mad. Gheys, Annie Metman-Slinger, de heer Janssens

Ontstaan

Gedeeltelijk opgenomen in de studio van Belga Films. De film werd in België uitgebracht onder de titel HET SCHONE MEISJE VAN VOLENDAM.

Laatste filmrol voor Annie Bos, die na haar Amerikaanse avontuur (ze speelde in 1922 als Annie Boas de rivale in WITHOUT FEAR van regisseur Kenneth Webb) ook in Duitsland niet succesvol was. Marie Verstraete is de moeder van Mieke, Jeanne, Guus en Bob Verstraete. Vrij slecht ontvangen; kritiek op o.a. de tussentitels (te veel en te lang) en op het feit dat Volendam nauwelijks in beeld is. De film werd door de directie van Cinema Royal te Amsterdam, die reeds maanden van te voren vele duizenden guldens huur had betaald, na één week van het programma genomen, omdat er geen kip naar kwam kijken.

Vermiste film.

Filmuziek

Hugo de Groot

Art director

Piet Mossinkoff, Christiaan Lund