Amsterdam bij nacht (1924)

Regie

Theo Frenkel sr.

Scenario

Herman Bouber, Theo Frenkel sr.

Release

17-04-1924

Studio

Dutch Film Co.

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Dokter Van Manen maakt kennis met een nieuwe patiŽnt: Stien, een meisje van lichte zeden. Hij is subiet verliefd, maar weet niet dat Stien betrokken is geweest bij de dood van zijn broer. Barend, een zeeman, is ook verliefd op Stien. Hij woont in bij zijn zuster op de Zeedijk en representeert het leven dat Stien wil ontvluchten. Stien en Van Manen zien elkaar steeds vaker, hoewel de dokter bijna verloofd is met HenriŽtte, een meisje uit de gegoede stand. Als hij erachter komt dat Stien betrokken is geweest bij de moord op zijn broer, verbreekt hij onmiddelijk de band. Wanneer Stien echter stervende is, wil de dokter haar alsnog vergiffenis schenken. Hij komt evenwel te laat.

Cast

Willem van der Veer (zeeman Barend), AgnŤs Marou (Barends vrouw), Kitty Kluppell (Stien), Jean Janssens (mooie Louis), Carl Veerhoff (dokter Gerard van Manen), Mien van Kerckhoven-Kling (Henri'tte, de verloofde van Dr. Gerard van Manen), Piet Kshler (Bram, de koopman), Adri'nne Solser (zijn vrouw), Piet Fuchs (grootvader), Jack Hamel (huisschilder), Coen Hissink (kroegbaas), Hans BrŁning (dominee), Nico de Jong (huisvriend), Berkhout (politieagent), Louis Davids, Heintje=HenriŽtte Davids (met hun 'ongeŽvenaarde Zeedijk-dansen'), Margot Laurentius-Jonas, Christiaan Laurentius, Julie Roos

Ontstaan

De film begint met een documentair gedeelte. Louis en HenriŽtte Davids doen een echte volksdans. AdriŽnne Solser en Piet Kshler brengen Amsterdamse humor. Jack Hamel is de vader van acteur Jules Hamel. De Rijkskeuring oordeelde over de film: 'Kroeg en nachtleven, alsmede het zwanger worden van een ongehuwde vrouw' maakten de film niet toegankelijk voor onder de 18 jaar.

Vermiste film.

Kleur

Zwart-Wit

Art director

Piet Mossinkoff