Leeuwin (2023)

Regie

Raymond Grimbergen

Scenario

Jeroen Margry, Bodil Matheeuwsden

Release

19 april 2023

Producent

Alain De Levita, Luc Schinkel, Robert Schinkel, Paula van der Oest, Mark van Eeuwen

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

Als de Surinaamse Rosi – een 15-jarig meisje met meer voetbaltalent dan zelfvertrouwen – naar Nederland moet verhuizen gaat niets meer vanzelf. Het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi lijkt uitkomst te bieden.

Cast

Alyssa van Ommeren (Rosi), Jay Karim-Jonker, Sanguita Akkrum, Urvin Monte, Apollonia Sterckx (Jitte), Manou Jue Cardoso (Chloe), Yip Andjar (Mark), Nora Dari, Soumaya Ahouaoui (Nicky), Cees Geel (Henry), Jan Wijngaarde (Ryan), Gina Spadaro (Yara), Shira Duizend (Isabel)

Ontstaan

LEEUWIN wordt geproduceerd door Levitate Film (DE SLAG OM DE SCHELDE, STROMBOLI) in coproductie met The Media Brothers (GEMEKKER, COMPLETE) en de NTR en komt tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds. De productie werd uitgevoerd door Black Bee Productions (BERENKLAUW, DARE TO FLY).

Producenten Levitate Film en The Media Brothers startten eind juli 2022 met de opnames.

Raymond Grimbergen maakte eerder de hitserie BRUGKLAS en de bijbehorende speelfilm BRUGKLAS: DE TIJD VAN M'N LEVEN.

Scenarist Jeroen Margry gebruikte zijn persoonlijke ervaring als voetbalspeler bij Kolping Dynamo Nijmegen.

Alyssa van Ommeren, die het in 2021 schopte tot de liveshows van The Voice of Holland, speelt de hoofdrol en het is haar debuut als actrice. Jay Karim-Jonker is de zoon van Edwin Jonker en Nurlaila Karim.

Pers

Leo Bankersen op Filmkrant.nl op 5 april 2023: “(…) Het is aardig om te zien hoe Leeuwin inspeelt op de gegroeide populariteit van het vrouwenvoetbal. Daarnaast valt op dat het geen punt is dat Rosie uit Suriname komt, diversiteit is iets vanzelfsprekends. Een tikje onverwacht is ook de situering in een plattelandsomgeving in plaats van in een grote stad, wat goed werkt qua sfeer. Maar naast een mooi neergezet begin en veelbelovende keuzes is het toch jammer dat bij de verdere ontwikkelingen beproefde elementen uit het tienersoapgenre al snel de overhand krijgen. (…) Voorspelbaar genoeg zijn er regelmatig kleine crisissen, die snel weer bijgelegd zijn, en er is een maffe conciλrge voor een grap op zijn tijd. De levendige cameravoering en montage lijken te benadrukken dat het vlot en energiek moet zijn. Een ontroerende wending halverwege verandert daar weinig aan. Sympathiek, maar vluchtig. Dat het spannend wordt, zit hem vooral in het voetbal. Het meeste houvast biedt eigenlijk Alyssa van Ommeren, bekend van The Voice of Holland en haar nummers op Spotify. Hier maakt ze een heel aardig debuut als filmacteur die het gevoel goed treft.”

Gudo Tienhooven op AD.nl op 20 april 2023: “(…) Leeuwin werpt haar tijdens deze reis naar succes wat voor de hand liggende obstakels voor de voeten - heimwee, jaloerse vriendinnen, een zieke oma - , maar de film houdt het lichtvoetig. Misschien iets tι lichtvoetig. Een beetje veertienjarige kan toch best tegen een stootje? En gedragen huidige tieners van die leeftijd zich allemaal zo braaf als hier wordt voorgesteld? Je vraagt je geregeld af of de scenarist (Jeroen Margry van Foodies en De Club van Lelijke Kinderen) zich wel voldoende verdiepte in de belevingswereld van zijn doelgroep. Sympathiek en lekker dynamisch gefilmd is het gelukkig wel. En Leeuwin vond in voormalig The Voice of Holland-kandidate Alyssa van Sommeren (ze schopte het in 2021 tot de liveshows) een voortreffelijke hoofdrolspeler. Omdat ze wordt omringd door wat toneelmatig acterende leeftijdsgenoten, valt haar naturelle spel extra op.”

Roosje van der Kamp op Parool.nl op 20 april 2023: “(Rosi) Leeuwin kan niet alle ballen hooghouden Leeuwin probeert alle problemen waar een tienermeisje mee te maken kan krijgen in ιιn film te stoppen. Dat leidt tot een rommelige film die zijn centrale verhaallijn – over een Surinaams meisje dat ervan droomt in het Nederlands elftal te spelen – uit het oog verliest.”

Prijzen

De Nederlandse jeugdfilm Leeuwin werd 29 juli 2023 bekroond op het Giffoni Film Festival, het grootste Europese filmfestival voor kinderen en tieners. Leeuwin, geregisseerd door Raymond Grimbergen, won in de categorie 10+.

Casting

Job Castelijn

Filmuziek

Boelie Vis

Camera

Willem Helwig

Montage

Boelie Vis

Distributeur

September Filom

Bioszalen

113 bij première

Kleur

Kleur
Trailer