Geheugenspel, Het (2023)

Regie

Jan Verheyen, Lien Willaert

Scenario

Jan Verheyen, Lien Willaert

Release

18 mei 2023

Producent

Dennis Cornelisse, Gerd Jan van Dalen

Duur

108 minuten
Filminformatie

Verhaal

Op het landgoed van de familie Deridder wordt het lijk gevonden van Nathalie; de destijds pas 16-jarige dochter die 25 jaar geleden verdween. De lugubere vondst maakt een einde aan jarenlange onzekerheid, maar brengt ook een lang verborgen misdaad aan het licht. Wanneer familiegeheimen worden opgerakeld, wordt het heden overschaduwd door het verleden en zal niets meer hetzelfde zijn.

Cast

Gert Winckelmans (Claude De Ridder), Louis Talpe (Theo De Ridder), Maarten Heijmans (Alex Pruijssers), Martijn Hillenius (Paul Ruttenberg), Daan Creyton (Julien De Ridder), Vic De Wachter (Alain De Ridder), Ella van Remortel (jonge Nathalie), Elske Stout (jonge Eva), Anna Drijver (Eva Ruttenberg), Gilda De Bal (Martha De Ridder), Meral Polat (Lina)

Ontstaan

Er zijn wat personages gesneuveld bij het bewerken van de bestseller Het geheugenspel naar het filmscenario.

Kijkwijzer: 16 jaar (geweld, grof taalgebruik).

Pers

Sabeth Snijders op NRC.nl op 16 mei 2023: "(...) Alleen deden Verheyen en Willaert zo hun best om de vlotte pagina’s van de thriller in een even vlotte film te gieten dat de spanning er juist onder lijdt. Het was slim van hen om te wieden in de vele familieleden en (ex-)partners die een rol spelen in het boek. Maar door hun andere inkortingskeuzes en enkele overbodige spanningsverhogende toevoegingen raast de plot nu zo voort dat je amper tijd hebt om verrast te zijn over plotwendingen. Belangrijke elementen in Het geheugenspel zijn bijvoorbeeld personages die een onverwachte kant hebben die Eva, en dus de kijker, in eerste instantie niet (h)erkent. Maar omdat je de kans niet krijgt om een beeld te vormen van de verschillende familieleden en hun onderlinge band, vallen verrassende karaktertrekken eerder uit de lucht dan dat ze voelen als twists in een whodunit. (...) Ook Eva’s openbaringen bij de gladde Alex gaan in Het geheugenspel in een recordtempo. Hier wordt niet aarzelend en zoekend gewerkt aan een vertrouwensband, maar blijkt therapie lopendebandwerk. Gaten in verhaal en script werden door Verheyen en Willaert gedicht met flarden voice-over, uitleggerige dialogen, psychologie van de koude grond en een erg hollywoodiaans aandoende ontknoping die wat clasht met de vertelstijl van het boek. Eerdere boekverfilmingen van Nicci French resulteerden in tv-thrillers. Ook Het geheugenspel, met een cast en setting waarvan je meer verwacht, voelt eerder als een film voor een avondje bankhangen dan als een thriller waarvoor je naar de bioscoop moet snellen."

Bor Beekman op Volkskrant.nl op 16 mei 2023: "In ‘Het geheugenspel’ worden logica en psychologie geofferd aan de plot. Hoofdrolspeler Anna Drijver lijkt hier soms uit te schieten in de emotionele scènes. Ook acteur Maarten Heijmans klinkt op momenten onvast. (...)"

Roosje van der Kamp op Parool.nl op 17 mei 2023: "Nicci French-mysterie laat zich te makkelijk ontrafelen (...) De Belgisch-Nederlandse film worstelt om het moordmysterie van pagina naar scherm te vertalen. (...)"

Filmuziek

Merlijn Snitker

Camera

Mark van Aller, Reinier van Brummelen

Montage

Hans Timmermans

Distributeur

Dutch FilmWorks

Bioszalen

117 bij première

Kleur

Kleur
Trailer