Die middag (2023)

Regie

Nafiss Nia

Scenario

Nafiss Nia

Release

18 mei 2023

Producent

Gijs Kerbosch

Duur

73 minuten
Filminformatie

Verhaal

Roya, een uitgeprocedeerde vluchteling uit Iran, ontvlucht haar asielzoekerscentrum om te voorkomen dat ze terug naar Iran wordt gestuurd. Met alleen een adres op zak hoopt ze een tijdje te kunnen verblijven bij Nassim, een Iraans meisje dat afgewezen vluchtelingen bijstaat. Maar in plaats van Nassim treft ze een jongen die zegt de broer van Nassim te zijn. Hij is de sleutel van het appartement kwijt, zegt hij, dus tot zijn zus terugkeert kan hij de deur niet voor Roya openen. En zo besluit Roya, zonder andere bestemming in het verschiet, in de gang op Nassim te wachten. De jonge man houdt Roya op afstand, maar zij laat zich niet zomaar wegjagen. Langzaam maar zeker ontstaat er een poëtisch, verbaal spel van afstoten en aantrekken tussen twee mensen die beiden uit hetzelfde thuisland zijn gevlucht, maar desondanks heel anders in het leven staan.

Cast

Hoda Niku (Roya), Alin Wishka (Nassim)

Ontstaan

Kijkwijzer: 12 jaar (geweld).

Taal: Nederlands, Farsi, Engels.

Twintig jaar geleden vluchtte regisseur en scenarist Nafiss Nia van Iran naar Nederland, net als hoofdpersonage Roya. Dit is haar speelfilmdebuut.

Pers

Dana Linssen op NRC.nl op 16 mei 2023: " ‘Die Middag’ is een indrukwekkend speelfilmdebuut over twee vluchtelingen, elk aan een kant van een deur. Als een mathematische constructie ontvouwen zich in die kleine ruimtes eindeloos veel perspectieven. (...)"

Joost Broeren-Huitenga op Filmkrant.nl op 3 mei 2023: "(...) De hoofdrol voor taal, voor wat Roya en de man elkaar vertellen en hoe dat hun verschillende levensvisies weerspiegelt, betekent overigens niet dat Die middag visueel niets te bieden heeft. Integendeel. Nia maakt een kracht van de beperkingen die ingebakken zitten in haar opzet – twee personages, één locatie. Een kamerspel dat zich voor de helft afspeelt op de gang. Juist door voor het grootste deel te leunen op een beperkte hoeveelheid camerastandpunten, benadrukt ze de beklemming die beide personages voelen en vergroot ze de impact van shots die van dat stramien afwijken. Zo is er veel ‘desalniettemin’ aan Die middag. Een zeer talige film die desalniettemin zeer visueel verteld is. Een film van slechts 75 minuten die desalniettemin grote thema’s en emoties weet te raken. Over twee personages die zich voor elkaar afsluiten en desalniettemin voor de kijker blootgelegd worden."

Camera

Joris Kerbosch

Montage

Hayedeh Safiyari

ProdDesign

Robert van der Hoop, Farhad Vilkiji

Kostuums

Farhad Vilkiji

Distributeur

Gusto Entertainment

Bioszalen

34 bij première

Kleur

Kleur
Trailer