Zomer in Frankrijk (2023)

Regie

Mark de Cloe

Scenario

Nienke Römer

Release

27 april 2023

Producent

Edvard van 't Wout

Duur

84 minuten
Filminformatie

Verhaal

In dit romantische drama worden de verhoudingen tussen twee gezinnen behoorlijk op zijn kop gezet tijdens een zinderende zomer in Frankrijk. Na een jarenlange vriendschap ontstaan er tijdens de gezamenlijke vakantie ineens gevoelens tussen vader Walt en Marie, de moeder van het andere gezin. Proberend de situatie zo goed mogelijk op te lossen, maken Walt en Marie het ene na het andere plan om ook een nieuwe liefde aan te wakkeren tussen hun beider partners Lieke en Luuk.

Cast

Jan Kooijman (Luuk), Fockeline Ouwerkerk (Marie), Jasmine Sendar (Lieke), Tjebbo Gerritsma (Walt), Eliyha Altena, Lieve van Leeuwen, Wendy Ruijfrok (Mia)

Ontstaan

De opnamen dreigden een week voor de start afgeblazen te moeten worden, doordat Just Entertainment afhaakte als distributeur. Dutch FilmWorks nam last minute de distributie over van Just Entertainment en stapte in als investeerder.

Producent Edvard van ’t Wout van 2CFILM. De productie komt tot stand met bijdragen van de Netherlands Film Production Incentive en het Abraham Tuschinski Fonds.

Dutch FilmWorks neemt ook de distributierechten over van de eerdere titels van producent 2CFILM. Het gaat om Niks Vreemds Aan (2021), Casanova’s (2020), Whitestar (2019), Thunderdome Never Dies (2019), De film van Dylan Haegens (2018), Fissa (2016), Hallo Bungalow (2015), Jack bestelt een broertje (2015), Hartenstraat (2014) en App (2013).

Kijkwijzer: Alle Leeftijden (grof taalgebruik).

Pers

Berend Jan Bockting op Volkskrant.nl op 25 april 2023: "In ‘Zomer in Frankrijk’ wordt de romantiek zorgvuldig platgeslagen. De bioscoopbezoeker krijgt af en toe het gevoel te zijn beland in een tv-commercial van een toeristenbureau. (...)"

Roosje van der Kamp op Parool.nl op 26 april 2023: "in het luchtige ‘Zomer in Frankrijk’ jagen vreemdgangers hun niet zo realistische dromen na. Zomer in Frankrijk is een typische romcom, waarin praktische zaken er niet toe lijken te doen. In deze luchtige formulefilm over het creëren van je eigen geluk proberen twee vreemdgaande mensen hun respectievelijke partners aan elkaar te koppelen. (...)"

Belinda van de Graaf op Trouw.nl op 25 april 2023: "(...) Het in Nederland tamelijk uitgewrongen genre van de romantische komedie heeft er met Zomer in Frankrijk een nieuwe, onleuke loot bij. Het scenario van Nienke Römer dist het ene na het andere cliché op. Het verliefde stel vindt elkaar bij rode wijn en Franse kaasjes. Uiteraard klinkt op de achtergrond het bekende Franse seventies-hitje Une Belle Histoire. Tot overmaat van ramp komt ook de met Franse baret uitgedoste wijnkenner Ilja Gort langs. Het is best erg dat de film op geen enkel origineel idee te betrappen is. Regisseur Mark de Cloe, die waarschijnlijk gekozen is vanwege zijn vele films over de liefde, presenteert het allemaal alsof het een commerciële televisieklus is. Het betekent veel goudgeel zonlicht, zoals je dat ziet in commercials van vakantie-aanbieders. Actrices Fockeline Ouwerkerk (als Marie) en Jasmine Sendar (als Lieke) dragen elke dag een ander vrolijk zomerjurkje. Had de tekst maar net zoveel aandacht gekregen als de garderobe. ‘Je moet alles uit het leven halen!’, jubelt Jan Kooijman als Luuk in de tuin met zwembad. Het is de zoveelste dooddoener."

Filmuziek

Karl Heortweard

Camera

Jorrit Garretsen

Montage

Elsbeth Kasteel

Kostuums

Fanny Kieft

Grime

Annelies Bastemeijer

Bioszalen

118 bij première

Kleur

Kleur
Trailer