Onder water (2023)

Regie

Edgar Kapp, Kuba Szutkowski

Scenario

Simon Weeda, Kuba Szutkowski, Julia van de Graaff, Edgar Kapp

Release

20 april 2023

Producent

Julia van de Graaff

Duur

72 minuten
Filminformatie

Verhaal

Sinds ze weet dat haar man Evert een affaire heeft, woont Foekje in een hotel dat ze zich niet kan veroorloven. Maar ze heeft een plan. In het gebied waar haar moeder Nel woont, koopt de gemeente bewoners voor flinke sommen uit vanwege de stijgende zeespiegel. Foekje haalt Evert over om Nel te overtuigen een volmacht te tekenen waarmee zij het geld kan opstrijken. Nel is een fanatieke prepper, die zich voorbereidt op het einde der tijden. Ze doorziet het plan van haar dochter en sluit Evert, Foekje en zichzelf op in haar gebarricadeerde bunker vol levensmiddelen en medische apparatuur. Overgeleverd aan Nels genade komt het verleden van Foekje naar boven. En dat is wanneer het mis gaat. Heel erg mis.

Cast

Elisa Beuger (Foekje), Julia van de Graaff (Nel), Stijn Westenend (Evert), Jack Wouterse (Hilbrand), Zouhair Mtazi (Adam), Livia Lamers (jonge Foekje), Liv van Kollenburg (Tess), Guido van Hulzen (Guido)

Ontstaan

'Onder Water' is een zwarte komedie over survival of the fittest, complottheorieën en een moeizame moeder-dochterrelatie, gebaseerd op het theaterstuk 'Apocalypse How' van Simon Weeda. De acteurs die eerder in het toneelstuk te zien waren, spelen ook in de film.

De regisseurs maakten eerder een aantal korte films samen als Hitchcock Hitchcock (2017), Vonk (2015) en Moker (2018).

Kijkwijzer: 12 jaar (geweld, grof taalgebruik).

Pers

Roosje van der Kamp op Parool.nl op 19 april 2023: "Zelfs een doomsday-preppende moeder kan de film ‘Onder water’ niet redden. De toenemende maatschappelijke polarisatie is aanleiding voor een film over een dochter in de ban van zelfhulp en haar doomsday-preppende moeder. Onder water is een maatschappijkritische film zonder gelaagdheid of diepgang. (...)"

Joost Broeren-Huitenga op Filmkrant.nl op 20 april 2023: "(...) Gaandeweg de lekker puntige 70 minuten speeltijd van Onder water wordt de complexe voorgeschiedenis van het gezin van Nel en Foekje uit de doeken gedaan (...) Maar theatrale overdrijving heeft in de filmversie plaatsgemaakt voor een (iets) realistischer benadering, al blijft er flinke dosis satire aanwezig. (...) Zo benadrukt de film op allerlei manieren de verschillende perspectieven van de personages, zonder expliciet een kant te kiezen. Eerder is gaandeweg steeds meer duidelijk dat Nel, Foekje en Evert alle drie geneigd zijn zichzelf voor de gek te houden. Iedereen hier is een beetje gek, lijkt de boodschap; ieder heeft zijn of haar eigen verdedigingsmechanisme tegen de chaos en dreiging in de buitenwereld. Waarom zouden we dat elkaar niet gunnen?"

Prijzen

De film werd op het International Filmfestival van Warschau genomineerd voor Beste Film in de 1-2 Competitie en voor Beste Narratieve Speelfilm op het Austin Film Festival.

Filmuziek

Marcel van As, Johan Hendrikse, Hédi Carlee

Camera

Benito Strangio, Bram van der Giessen

Montage

Niels Dekker, Edgar Kapp, Kuba Szutkowski

ProdDesign

Diana van de Vossenberg

Kostuums

Gerda Knuivers

Distributeur

Amstel Film

Bioszalen

6 bij première

Kleur

Kleur
Trailer