Verloren transport, Het (2023)

Regie

Saskia Diesing

Release

20 april 2023

Producent

Hans de Wolf, Alexander Dumreicher-Ivanceanu, Christine Kiauk, Bady Minck, Hanneke Niens, Herbert Schwering

Duur

101 minuten
Filminformatie

Verhaal

Nederland-Luxemburgs-Duitse coproductie. In de lente van 1945 strandt een deportatietrein met honderden Joodse gevangenen bij een klein Duits dorp dat is ingenomen door het Rode Leger. Tot elkaar veroordeeld en in een situatie van diep wantrouwen, wanhoop en wraak ontstaat een onverwachte vriendschap tussen de Russische scherpschutter Vera (Eugènie Anselin), dorpeling Winnie (Anna Bachmann) en de Joods-Nederlandse Simone (Hanna van Vliet).

Cast

Hanna van Vliet (Simone), Eugènie Anselin (Vera), Anna Bachmann (Winnie), Bram Suijker(Isaac), Konstantin Frolov (Alexei), Frieda Barnhard (Mirjam), Billy de Walle (Menachem), Edda Lina Janz (Bärbel), Fabienne Elaine Hollwege (Elfride), Germain Wagner (priester), Nora Koenig (moeder Bärbel), Nicolas Lech (Lev), Oscar Martin (Dimitri), Richard Kreutz (Vigo), Philippe Thelen (Pavel), Dragan Bakema (Jacov), Gonny Gaakeer (Rachel), Isis Caljé (Sara), Valerie Schaus (Clara), Martijn Oversteegen (Rabbi), Margo Verhoeven (Lize), Véronique Kinnen (Therese)

Ontstaan

HET VERLOREN TRANSPORT is ontwikkeld en geproduceerd door Hanneke Niens en Hans de Wolf van KeyFilm (SOOF, SOOF 2, DE VOGELWACHTER, BEYOND SLEEP) die ook de producenten van Saskia Diesings films DORST en NENA waren. De film is een coproductie met de NTR en Amour Fou Luxembourg en Coin Film (Duitsland) en wordt gerealiseerd met steun van het Nederlands Film Fonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBO, Film Fund Luxembourg, Film- und Medienstiftung NRW, nordmedia, DFFF (German Federal Film Fund) en Roba Music Publishing.

Grotendeels gemaakt door vrouwen en verteld vanuit drie vrouwelijke perspectieven.

Voor de drie hoofdrollen zijn Hanna van Vliet (ANNE+), de Duitse actrice Anna Bachmann en de Frans/Luxemburgse actrice Eugיnie Anselin gecast.

De opnames startten in juni 2021 in Luxemburg en Duitsland.

Het verloren transport is de laatste van drie treinen, waarmee kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog gevangenen werden afgevoerd uit Bergen-Belsen richting het kamp Theresienstadt. Na een dwaaltocht van twaalf dagen strandde de trein in het kleine Duitse dorp Trצbitz. In de film vormen drie vrouwelijke perspectieven op de gebeurtenissen in het dorp de kern van de vertelling. Drie jonge vrouwen, drie nationaliteiten, drie talen, die allen worstelen met dezelfde existentiële vragen: hoe te overleven in de chaos na de bevrijding van het nazisme? Regisseur en scenarist Saskia Diesing: “Met VERLOREN TRANSPORT hoop ik een emotionele, zintuigelijke maar bovenal toegankelijke film te maken waarbij de afgewisselde perspectieven vanuit de drie jonge vrouwen samensmelten tot ייn universele ervaring van menselijke veerkracht. Een film die invoelbaar maakt welke inspanningen het vergt om wraak, woede en wantrouwen te overwinnen, en humaniteit te hervinden."

Saskia Diesing debuteerde in 2014 als speelfilmregisseur met de film NENA, die in wereldpremiטre ging op het filmfestival van Berlijn en daar de Special Mention Jury Award won. Ook werd de film bekroond met een Gouden Kalf voor o.a. Beste Regie en een Gouden Kalf nominatie voor Beste Scenario. In 2018 volgde de film DORST, naar de gelijknamige roman van Esther Gerritsen, met Simone Kleinsma in de hoofdrol.

Kijwijzer: 12 jaar (geweld, angst, discriminatie).

Pers

Remke de Lange op Trouw.nl op 19 april 2023: "(...) Het knappe van Diesings aanpak is dat ze grote thema’s klein maakt, terugbrengt naar menselijke maat. (...) Met haar drie uitstekende actrices toont Diesing het schuren, maar ook de groeiende compassie, in blikwisselingen en gebaren - meer dan in tekst. (...) Hanna van Vliet is een mooie keuze voor de rol van een Amsterdamse die zich halsstarrig vasthoudt aan pragmatisme en daadkracht. Haar droge, nuchtere spel is ronduit ontroerend in een scène waarin Simone van het emotioneel aangrijpende afscheren van vrouwenhaar iets lichts probeert te maken. Knap bedacht, heel mooi uitgevoerd. Het verloren transport is zo’n film die docenten kunnen gebruiken om te laten zien dat geschiedenis niet een optelsom is van jaartallen, oorlogen of heldendaden. Geschiedenis, en oorlog, wordt mede bepaald door mensen die elkaar in de ogen kijken."

Leo Bankersen in 'de Filmkrant' van april 2023: "(...) Na een krachtig begin, met chaos en plundering, ontwikkelt de film zich als een betrekkelijk los mozaïek dat beweegt tussen de ervaringen van die drie vrouwen. Vooral in het middendeel was in plaats van de serieus klinkende muziek een wat krachtiger lijn allicht welkom geweest. De sterke overlevingsdrang van Simone komt het duidelijkst uit de verf. De anderen zijn wat minder grijpbaar, maar je voelt wel dat ze veel met elkaar te maken gaan krijgen. (...)"

Filmuziek

Paul Eisenach, Jonas Höfer

Camera

Aage Hollander

Montage

Axel Skovdal Roelofs

ProdDesign

Diana van de Vossenberg

Grime

René Jordan, Katja Reinert-Alexis

Distributeur

September Film

Bioszalen

51 bij première

Kleur

Kleur
Trailer