Goodbye stranger (2023)

Regie

Aaron Rokus

Release

20 april 2023

Producent

Arnold Heslenfeld, Laurette Schillings, Frans van Gestel

Duur

82 minuten
Filminformatie

Verhaal

Droombaan, prachthuis, vriendin: Paul heeft het allemaal, maar of hij tevreden is? Wanneer hij tot zijn schrik zijn gedroomde buitenlandpromotie bij ‘s werelds grootste muziekstreamer in gevaar ziet komen, zal hij misschien wel moeten. Het is het begin van een rusteloze zomerdag vol sociale verplichtingen, onverwachte ontmoetingen en pijnlijke confrontaties, die Paul steeds meer doen twijfelen aan het perfecte plaatje dat hij voor zichzelf heeft uitgekozen.

Cast

Martijn Lakemeier (Paul Schipper), Claire Bender (vriendin Tessa), Filip Zuijderland (Aram), Katrien van Beurden (Inez), Antti Luusuaniemi (Joonas Ruuska), Roosmarijn Wind, Reinout Bussemaker (Nico), Gürkan Küçüksentürk, Jesse Mensah, Ariane van Vliet (Ineke), Jennifer Welts (Carlijn), Hanneke van der Paardt (Eline), Eli Rietveld (Olivier), Linda Lugtenborg (verkoper platenwinkel), Jake Isaac (Vic Sundae), Shaelyn Newmarch (Rima), Jesse Mensah (Dido Willems), Laura Bell (Mary), Simon de Wit (Nolan Buis), Harry Sacksioni (dakloze man), Luis Alves, Koen Prinsze, Tessa Jonge Poerink, Thor Louwerens, Charlene Sancho, Pieter Roemeling, Carolien Borgers, Roosmarijn Wind, Bo ten Kate, Nerah Dundas, Tom Sikkens (Jim), Laura van Dijk, Jeroen Ottink, Jane Dielingen, Memru Renjaan, Ricardo Lekatompessy, Stefan Raufiq, Feije Govaert (jonge Paul)

Ontstaan

Goodbye Stranger is het muzikale speelfilmdebuut van Aaron Rookus, naar een scenario van Wander Theunis.

De film werd gedraaid vanaf de zomer van 2021 tijdens de tweede coronalockdown. Onder andere in Paradiso.

Kijkwijzer: 14 jaar (seks, grof taalgebruik, drugs).

Pers

Elise van Dam in 'de Filmkrant' van april 2023: "(...) De film dreigt geregeld te verzanden in de eerstewereldproblemen van een stel geprivilegieerde millennials. (...) In dialogen waarin de subtekst net te vaak expliciet is (zoals geregeld het geval in Nederlandse films), schetst Goodbye Stranger de paradox waarin deze generatie gevangen zit. Opgegroeid met het idee dat het leven maakbaar is, maar dus ook met de druk van altijd moeten weten wat je wilt en dat te moeten waarmaken. Dus ja, een enigszins verwende generatie, maar dat betekent niet dat je de problemen van die generatie per definitie niet serieus hoeft te nemen. Goodbye Stranger doet een dappere poging dat schisma te schetsen en de groeipijnen daaronder met oprechte interesse te benaderen."

Belinda van de Graaf op Trouw.nl op 19 april 2023: "In ‘Goodbye Stranger’ is het moeilijk meeleven met de jonge, knappe zevenvinker (...)"

Tristan Theirlynck op NRC.nl op 18 april 2023: "(...) Amsterdam smeult in goud summer-of-love-licht in de debuutfilm van Aaron Rookus. Het is een sfeerfilm, die een niet geheel realistische wereld neerzet, vol inclusie en culturele extase. Het is een zoomerdroom waar je graag in rond zou willen lopen. De opzet van het verhaal is nieuw en fascinerend. (...) Het is ook een film die niet cynisch is over de toekomst. Een feestje gevuld met mensen van elke afkomst; seksuele oriëntatie en handicaps wordt nooit ‘een commentaar’. Nee, het is eerder een hoopvol toekomstperspectief. Toch blijf je uiteindelijk teleurgesteld achter. Goodbye Stranger ruilt haar vooruitstrevende opzet namelijk in voor een al te bekend en matig uitgevoerd ‘reis door de nacht’-plot. Het is een stap richting de toekomst. Maar wel een kleintje."

Casting

Susanne Groen, Annemarije Heijerman, Josephine Moen

Camera

Ton Peters

Montage

Annelies van Woerden

ProdDesign

Rosie Stapel

Distributeur

Gusto Entertainment

Bioszalen

40 bij première

Kleur

Kleur
Trailer