Man uit Rome, De (2023)

Regie

Jaap van Heusden

Scenario

Rogier de Blok, Jaap van Heusden

Release

6 april 2023

Producent

Marc Bary, Markus Halberschmidt, Maria Tsigka

Duur

107 minuten
Filminformatie

Verhaal

Als de sceptische onderzoekspriester Filippo vanuit het Vaticaan naar een Limburgs grensdorp komt om een huilend Mariabeeld te onderzoeken, botst hij hard met de getraumatiseerde dorpsgemeenschap, die zich vastklampt aan hun wonder. Aangetrokken en ontregeld door de zwijgende Térèse (19) die de tranen ontdekte, raakt Filippo verwikkeld in het verdriet van het dorp en in een serie schijnbaar wonderlijke gebeurtenissen die zijn zekerheden over zijn roeping als priester en als mens onderuithalen.

Cast

Michele Riondino (Filipo), Raymond Thiry, Emma Bading (Térèse), Aus Greidanus, Axel Daeseleire, Daniela Holz, Kylian de Pagter (Evan), Bart Slegers, Steef Cuijpers (André), Vincent van der Valk, Marie-Louise Stheins, Galyna Kyyashko (Zeyneb Chelouati), Ryan van Haaren (Joep Reinders), Janneke Remmers, Daphne Agten (landloopster), Allard Geerlings (priester), Andrea Vass (Joske Dumoulin), Michele Nani

Ontstaan

De man uit Rome is de vierde speelfilm van Jaap van Heusden (In Blue, De Nieuwe Wereld), die met zijn werk meerdere Gouden Kalveren en een Emmy won.

Kijkwijzer: 16 jaar (geweld, grof taalgebruik).

Pers

Jelle Havermans op Filmkrant.nl op 8 maart 2023: "(...) Regisseur Jaap van Heusden, die ook samen met Rogier de Blok het scenario schreef, weet de nukkige gemeenschap geloofwaardig neer te zetten. Vanuit het perspectief van de priester leert de kijker geleidelijk meer over de dorpelingen. Ze blijken te kampen met een collectief trauma, dat verdeeldheid en verdriet heeft gezaaid in een ooit hechte gemeenschap. Een talent als Raymond Thiry, die de lokale priester speelt, voelt zelfs wat overbodig in een klein drama als dit. Zijn personage blijft ingetogen en spreekt vrijwel uitsluitend in rammelend Engels. Het scenario is kundig en beheerst. Als een subtiele thriller geeft de film mondjesmaat de waarheid achter de tranen prijs. Gelijktijdig werkt De man uit Rome als een karakterstudie van een cynische priester in conflict met zijn geloof. Als een tragisch gedicht zoekt de film, regel na regel, de emotionele beroering op. De sterke acteerprestaties van Michele Riondino (Filippo) en Emma Bading (Térèse) dragen bij aan een treffend slot. De man uit Rome is een originele detective en een gelaagde reflectie op de wanhopige tijd waarin we leven, waarin de wereld wel een wonder kan gebruiken."

Coen van Zwol op NRC.nl op 4 april 2023: "(...) In De man uit Rome vormen rouw, seksuele aantrekkingskracht, wensdenken en twijfel een intrigerende kluwen. Is Térèse een primitieve heilige met een ongelovige Thomas als kroongetuige? Is een causale keten van onwaarschijnlijkheden niet gewoon een wonder? Moet je gelovigen hun therapeutische wonder gunnen of is zulke valse troost neerbuigend? Alles heeft een verklaring, maar film is een religieus medium: zolang het donker is, geloof je. De man uit Rome is een prettig onmodieuze film die volksgeloof niet op folkloristische of magisch- realistische wijze benadert. En relevant: we leven niet in een onttoverde wereld, sociale media bulken van de satanische complotten, heiligen en wonderen. Maar een arbiter des geloofs als Filippo is nergens meer welkom."

Berend Jan Bockting op Volkskrant.nl op 5 april 2023: "(...) Regisseur Jaap van Heusden (Win/Win, In Blue) maakt het zichzelf ondertussen niet makkelijk. In de eerste plaats omdat een Italiaan in Limburg nogal wat scènes oplevert met personages die zich in steenkolenengels verstaanbaar trachten te maken. Dat past in de context van het verhaal, maar de dialoog wordt op den duur stroef, vooral omdat er zo veel van is. De rol van de zwijgende Térèse is wat dat betreft een slimme vondst. Ook bij een schietpartij als gruwelijke verklaring voor het leed van een gemeenschap kunnen vraagtekens worden geplaatst: alsof de makers de kracht van hun verhaal een beetje hebben onderschat. Tussen de regels door toont De man uit Rome op fraaie wijze de frustratie, armoede en onmacht van een gemeenschap die ooit floreerde, maar gaandeweg over het hoofd werd gezien. Daarvoor zijn geen kunstgrepen nodig."

Ronald Rovers op Trouw.nl op 5 april 2023: "(...) Naar goed katholiek gebruik schuwt De man uit Rome geen overdaad. Zo hadden de flashbacks over de oorzaak van al dat verdriet er echt niet in gehoeven. En het opzetje is er wel maar gelukkig ontstaat er nog net geen verhouding tussen Térèse en de priester. Jaap van Heusden heeft zich in weten te houden, maar de film voelt wel wat rommelig door die verschillende opzetjes van verhaallijnen die niet in de uiteindelijke versie zitten. Soms wil de film een karakterstudie van Filippo zijn, soms iets over de aard en betekenis van wonderen en soms gewoon een drama. Maar al die dingen samen creëren toch een intrigerende film, misschien vooral vanwege het spel tussen de sceptische Filippo en de zwijgende Térèse. Het werkt. Ook al kun je niet precies zeggen waarom."

Filmuziek

Minco Eggersman

Montage

Jasper Quispel

ProdDesign

Jorien Sont

Grime

René Jordan

Distributeur

Gusto Entertainment

Bioszalen

33 bij première

Kleur

Kleur
Trailer