Grenzeloos verraad (2023)

Alternatieve titel: Verraderlijke liefde

Regie

Dennis Bots, Thomas Nauw

Scenario

Rob Camies, Thomas Nauw

Release

30 maart 2023

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

De Duits-Nederlandse officier Ludwig Mengelberg, in het Duitse leger luisterend naar de bijnaam 'Der Fliegende Holländer', heeft steeds grotere moeite met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Na een persoonlijk drama wordt hij overgeplaatst naar Nederland en neemt hij het drastische besluit om in Drenthe te helpen bij het verbergen van onderduikers. Daarmee pleegt hij natuurlijk hoogverraad bij zijn eigen manschappen. Wanneer de SS wantrouwen krijgt en het verzet oprukt, zet Mengelberg niet alleen zijn eigen leven op het spel, maar ook dat van de mensen die hij probeert te helpen.

Cast

Peter Nillesen (Ludwig Mengelberg), Berit van de Wouw (Zelda), Dennis van Ooyen (Hendrik Wesselink), Isa Zwart (Maartje) Dirk Gunther Mohr (Martin Schoonma), Ingrid Bisschop (boerin Fenna Wesselink), Kai Kolder (Roelfs-Jan), Roy van Kleef (Harm), Roman Khan (Ibrahim Asem), Allard Geerlings (luitenant de Vries), Adreas Lessig (Andreas), Anne Telders (Mindel), Diana Olsder-Koers (Zarah van Praag), Bert Olsder (Levi van Praag), Jelland Sprang (Evert), Erik Hulzebosch (verzetsman), Patrick van Harten (Daan Eerents), Benjamin Gijzel (Heinrich), Dirk Gunther Mohr (Schoonma), Corinna de Bruin (Jutta), Anja de Bruin (Lena), Gerhard Meijer (boer Jan), Laurent Cecillon (Frans SAS commando), Nico van der Gijn (Nederlands verzet), Robby Prinsen (Nederlands verzet), Vera Fetisova (leider Partizanen-verzet)

Ontstaan

De film speelt zich af in de periode die voorafgaat aan Operatie Amherst, een commando-luchtlandingsactie in april 1945 van zo'n 700 Franse parachutisten in heel Drenthe, met als doel uiteindelijk de bevrijding van de stad Groningen.

In oktober 2022 werden de opnamen afgerond. Regisseur Thomas Nauw begon de werkzaamheden al in december 2019, maar liep door Covid ernstige vertraging op. In 2020 werden er stukjes van de eerste versies van de film getoond, toen nog onder de titel Verraderlijke liefde. Dutch FilmWorks schoot de productie te hulp, waarna met de hulp van regisseur Dennis Bots (Oorlogsgeheimen) de draaiperiode alsnog kon worden volbracht. Dutch FilmWorks kocht de film voor distributie en besloot om nog wat extra's toe te voegen en de titel te veranderen, zodat deze wereldwijd in bioscopen kon worden vertoond. Ook de filmlengte, die eerst zo'n drieënhalf uur bedroeg, werd aangepast na de tussenkomst van Dutch FilmWorks en On Air Media, die de nabewerking verzorgde. Zo ging het mes erin, wat leidde tot anderhalf uur.

In december 2019 begonnen de opnames onder meer bij het smalspoormuseum in Erica. Ook andere plekken in Zuidoost-Drenthe zijn te zien in de oorlogsfilm, zoals onder meer het Veenpark.

De film is geregisseerd door Dennis Bots en Thomas Nauw, die eerder al samenwerkten aan de film Oorlogsgeheimen.

De film kostte zo'n 250.000 tot 300.000 euro.

De oud-Hardenberger is niet alleen initiatiefnemer van Verraderlijke Liefde, maar kruipt ook in de huid van de hoofdpersoon Ludwig Mengelberg, een Duitse officier die verliefd wordt op een Joodse vrouw.

Peter Nillesen woont al twintig jaar in het Duitse Laar, maar is nog elke week in Hardenberg te vinden. Voor Peter Nillesen was het niet meer dan logisch dat ook zijn voormalige woonplaats een rol moest krijgen in de film, die zich afspeelt langs de Nederlands-Duitse grens.

De film is vanaf 30 maart 2023 te zien in de bioscopen en zal later ook te zien zijn op Netflix.

Kijkwijzer: 16 jaar (geweld, grof taalgebruik).

Filmuziek

Koen Cramer, Jan Pieter Geersing

Camera

Thomas Nauw, Robert Schepers, Wim van der Glas

Montage

Efin de Landmeter

ProdDesign

Mau Zandvliet

Bioszalen

34 bij première

Kleur

Kleur