Polder (2023)

Regie

Klaas van Eijkeren, Bob Wilbers

Scenario

Klaas van Eijkeren

Release

9 maart 2023

Producent

Alex ter Beek

Studio

Pink Moon

Duur

84 minuten
Filminformatie

Verhaal

In de thriller Polder draagt varkensboer Ronald zorg voor zijn dochtertje en de boerderij na het overlijden van zijn vrouw. De steeds strengere milieueisen hangen als een molensteen om zijn nek. Als tot overmaat van ramp dierenactivist Erik, onbekend met de situatie waarin Ronald zich bevindt, een steeds stevigere haatcampagne tegen hem begint, is Ronald de wanhoop nabijů

Cast

Jochum ten Haaf (varkensboer Ronald), Harm Duco Schut (dierenactivist Erik), Joy Verberk, Gerda Lenten Havertong, Randy Fokke, Sebas Berman, Dook van Dijck, Steef Cuijpers, Jip Bartels, Chris Tates, Fien Lindenhovius

Ontstaan

Polder is geregisseerd door Bob Wilbers (Casa Coco, De Expeditie van Familie Vos) en Klaas van Eijkeren (The Fox, Patria). Naar een idee van Bob Wilbers, Klaas van Eijkeren en Alex ter Beek.

Kijkwijzer: 12 jaar (angst, grof taalgebruik, drugs).

Pers

Roosje van der Kamp op Parool.nl op 8 maart 2023: "anti-activistenfilm Polder zit bomvol vooroordelen en is niet spannend. Thriller Polder gaat over een conflict tussen een losgeslagen activist en een goedbedoelende boer. Maar de film van Klaas van Eijkeren en Bob Wilbers is niet echt ge´nteresseerd in de boerenkwestie. (...)"

Kevin Toma op Volkskrant.nl op 8 maart 2023: "De nodige gelaagdheid ontbreekt in de thriller Polder. Wat resteert is een lauw, wisselvallig geacteerd kat-en-muisspel zonder enige urgentie."

Robert Blokland op NRC.nl op 7 maart 2023: "(...) Lef hebben de makers van Polder wel. Om in een Nederland dat zucht onder stikstofruzies en escalerende boerenprotesten een bioscoopfilm te maken over een getroebleerde varkensboer (Jochum ten Haaf) die wegzakt in wanhoop en drank. (...) Regisseurs Bob Wilbers (Casa Coco) en Klaas van Eijkeren bedachten het verhaal al in 2019, ver vˇˇr de strengere stikstofregels; het productieproces werd flink gefrustreerd door corona. Door alle recente ontwikkelingen voelt Polder bijna gedateerd aan. Bovendien maakt lef nog geen geslaagde film. Met wat goede wil valt in Polder een Sire-spotje te zien dat pleit voor minder polarisatie en meer begrip voor elkaar. Maar meer neigt het psychologische drama naar een politiek pamflet dat zonder schroom de visie van de boeren bewierookt."

Omar Larabi op Filmkrant.nl op 8 maart 2023: "(...) Is Polder misschien satire? Ingegeven door de polarisatie in Nederland, waarbij boeren regelmatig tegenover milieuactivisten staan? Want de film speelt zoals satire voorschrijft naarstig met stereotypen. (...) Polder doet bij vlagen denken aan een omgekeerde variant op Straw Dogs (1971), over een Amerikaanse stedeling die met alle gevolgen van dien verhuist naar het Britse platteland. Behalve dan dat je Polder eigenlijk geen film kunt noemen. Is het dan een sketch? Een slechte grap? Zelfs als Van Eijkeren en Wilbers satire wilden maken, kun je stellen dat hun satire krachteloos is. De film zal onder bezoekers ongetwijfeld tot discussie leiden. Helaas zullen dat de verkeerde discussies zijn, want met stereotypen komen we geen stap verder."

Filmuziek

Tom Sikkers

Camera

Luuk Zonnenberg

Montage

Efin de Landmeter

ProdDesign

Tim Tubee

Geluid

Ed van Baaren, Luc van Baaren

Distributeur

Pink Moon

Kleur

Kleur
Trailer