Toen ik je zag (2023)

Regie

Ben Verbong

Scenario

Ben Verbong

Release

2 maart 2023

Duur

118 minuten
Filminformatie

Verhaal

Acteurskoppel Esther (Noortje Herlaar) en Bastiaan (Egbert-Jan Weeber) leidt op het eerste oog een droomleven. Ze krijgen allebei de ene na de andere fantastische rol aangeboden, wonen met hun kinderen op een idyllische boerderij en zijn nog altijd stralend verliefd op elkaar. Maar er is een andere kant van hun leven die maar weinigen zien. De angsten en gekmakende onzekerheid waar Bastiaan mee kampt, hebben een steeds grotere impact op hem en hun relatie. Uit alle macht probeert Esther om haar grote liefde en haar gezin op de rit te houden, maar de ziekte in Bastiaans hoofd laat zich maar moeilijk bevechten.

Cast

Egbert-Jan Weeber (Bastiaan), Noortje Herlaar (Esther), David Hofland (Oscar), Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Keet Padberg, Hanne Arendzen (Laura), Robbert Bleij (Herman), Thirsa van Til (Caro), Anneke Blok (Fransje), Helen Juurlink (moeder Esther), Theo de Groot (vader Bastiaan), Hylke van Sprundel (Hugo), Sadettin Kirmizyuz (Kaan), Keet Padberg (Emily), Vincent Croiset (Alex), Gonca Karasu (Meryem), Dries Smits (vader Esther), Julia Herfst (tegenspeelster musical), Jasper Langelaan (Arend-Jan), Christopher Parren (Maarten), Willem van Boekel (Arno), Ineke Swanevelt (moeder Bastiaan), Marianne van der Kruit (jurylid musical auditie)

Ontstaan

Antonie Kamerling stapte op 6 oktober 2010 op 44-jarige leeftijd uit het leven.

Film naar het boek dat Isa Hoes schreef over het leven met haar man Antonie Kamerling. De inhoud van Hoes’ boek blijft wel intact en de hoofdpersonen zijn gebaseerd op Isa en Antonie. Isa zegt hierover: “Het blijft mijn verhaal, maar het gaat nu over meer dan alleen Antonie en mij. Welke enorme impact depressies kunnen hebben op een relatie en een leven, dat verhaal willen we vertellen”. Dat de keuze viel op Noortje Herlaar en Egbert-Jan Weeber voor de hoofdrollen, maakte Hoes meteen enthousiast. De regisseur gaat over de cast, maar toen ik deze namen las, was ik gelijk ontroerd. Ik wist en voelde, dit klopt!” Ben Verbong baseerde zich voor het scenario van TOEN IK JE ZAG niet alleen op het boek maar ook op de vele gesprekken die hij met Isa voerde. De afgelopen drie jaar hadden de twee hierover intensief contact: “Niets is verzonnen, maar feiten zijn wel tot fictie gemaakt. Het zijn scènes uit een huwelijk dat wordt bedreigd door een ziekte“

Regie en scenario zijn in handen van Ben Verbong die hiermee voor het eerst in 25 jaar weer een film maakt in Nederland. Ben Verbong ontving in 1981 de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek voor zijn eerste grote bioscoopfilm Het Meisje Met Het Rode Haar. Hij maakte succesvolle tv-series en films zoals De Schorpioen, De Flat en De Kassiטre. In 1996 vertrok hij naar Duitsland waar hij sindsdien een groot aantal speelfilms en series maakte. TOEN IK JE ZAG is zijn eerste Nederlandse productie in 25 jaar.

Kijkwijzer: 12 jaar (angst, grof taalgebruik).

Facts

Toen Ik Je Zag was voor het boek van Isa Hoes en de huidige film een hit van Hero, een alias van Antonie Kamerling. De song kwam voor in de film All Stars uit 1997. Toen Ik Je Zag stond vijf weken op nummer 1 in de Top 40.

Pers

Erik Jonk op Metronieuws.nl op 1 maart 2023: "Toen Ik Je Zag over het leven van Antonie Kamerling en Isa Hoes: respectvol, heftig, wonderschoon (...)

Kevin Toma op Volkskrant.nl op 1 maart 2023: "Sterke dialogen en meeslepend spel in verfilming van ‘Toen ik je zag’ van Isa Hoes. Sommige verhaallijnen blijven echter in het luchtledige hangen in deze niet altijd even subtiele comeback van regisseur Ben Verbong. (...)"

Roosje van der Kamp op Parool.nl op 1 maart 2023: "Toen ik je zag heeft niet de kracht van het boek van Isa Hoes. Toen ik je zag is gebaseerd op het boek dat Isa Hoes schreef over haar leven met Antonie Kamerling. Ondanks solide acteerwerk is het gefictionaliseerde verhaal te karig voor een dramafilm. (...)"

Fabian Melchers op Telegraaf.nl op 1 maart 2023: "(...) Toen ik je zag laat zien hoe Bastiaan twee gezichten heeft. Het ene moment staat hij lekker gek te doen met zijn kinderen, het volgende moment vindt hij zichzelf een totale mislukking. Moeilijk gezelschap, ook al blijft Esther gek op haar man. Wat vooral knaagt, is dat ze niet goed kan inschatten hoe erg het nou is. Heeft Bastiaan gewoon een rare opwelling, of gaat het deze keer écht mis? Die groeiende angst, terwijl ze toch ook de rust probeert te bewaren; Noortje Herlaar is in zulke scènes op haar best. We blijven echter kijken naar personages die voornamelijk op één eigenschap leunen: hij is ziek, zij maakt zich zorgen. Daardoor voelt dit verhaal enigszins vlak. Er komen weliswaar herkenbare worstelingen voorbij, maar de focus ligt meer op situaties dan op mensen. Als navertelling zal Toen ik je zag ongetwijfeld goudeerlijk zijn. Als drama schiet het net te kort."

Casting

Madelief Blanken

Filmuziek

Jorrit Kleijnen, Jacob Meijer

Camera

Lex Brand

Montage

Stanley Kolk

Bioszalen

123 bij première

Kleur

Kleur
Trailer