Klem (2023)

Regie

Frank Ketelaar

Scenario

Frank Ketelaar

Release

2 februari 2023

Producent

Robert Kievit

Duur

110 minuten
Filminformatie

Verhaal

Marius en Kitty wonen alweer enige tijd in Italië, waar ze de hand hebben weten te leggen op een wijngaard in Toscane. Marius heeft zijn leven gebeterd, dus vertrekt Hugo vol goede moed om samen met Sophie zijn dochter Suus voor een langverwachte reünie bij hartsvriendin Chrissie af te zetten. Maar er blijkt een luchtje te kleven aan de aankoop van de wijngaard. Hugo is nog niet aangekomen of alles escaleert; voor hij het weet vliegt zijn auto in brand en begint er een strijd op leven en dood. Opnieuw wordt Hugo door Kitty en Marius meegesleurd in een criminele draaikolk, maar ditmaal in een land waar de georganiseerde misdaad geen Nederlandse indringers wenst en niet terugschrikt voor moord en ontvoering.

Cast

Barry Atsma (Hugo Warmond), Jacob Derwig (Marius Milner), Georgina Verbaan (Kitty van Mook), Ellen Parren (Sophie), Marie-Mae van Zuilen (Laura Warmond), Yenthe Bos (Suzan Warmond), Andrea Bruschi (Profumo), Federica Corti (Maria), Zoe Cusell (Chrissie van Mook), Riccardo de Rinaldis Santorelli (Ciro), Simone Leonardi, Dario Manera (Bruschelli), Antonio Rampino, Roberto Salemi, Enzo Storico, Erik Tonelli, Hanna van der Sande (trouwambtenaar), Andrea Verticchio, Claudia Vismara

Ontstaan

Na drie succesvolle seizoenen van de hitserie KLEM krijgt het verhaal een vervolg op het witte doek. KLEM de film gaat verder waar het laatste seizoen geכindigd is, waarbij het leven van belastingambtenaar Hugo Warmond opnieuw gevaarlijk verstrengeld raakt met dat van de beruchte crimineel Marius en diens vrouw Kitty. De hoofdrollen worden wederom gespeeld door Barry Atsma, Jacob Derwig, Georgina Verbaan en Ellen Parren. De Italiaanse hoofdrol wordt vertolkt door Claudia Vismara (ROCCO SCHIAVONE). Drijvende krachten achter de film zijn, net als bij de serie, Frank Ketelaar en Robert Kievit. Eerder waren zij ook verantwoordelijk voor onder andere de televisieseries BuZa en Overspel. Het eerste seizoen van KLEM verscheen in 2017 op televisie en het derde en laatste seizoen was in het najaar van 2020 te zien. De serie was met gemiddeld anderhalf miljoen kijkers per aflevering een kijkcijferhit. Frank Ketelaar: "Na mijn plechtige belofte dat de derde serie echt de laatste was ben ik toch gezwicht voor de verleiding om nog een toetje te serveren in de vorm van een film. Niet in de laatste plaats omdat ik benieuwd was hoe Marius en Kitty zich in Italiכ zouden redden. Wordt het Ik Vertrek of meer Gomorra met een oranje tintje? Hugo Warmond gaat erachter komen in KLEM de film.”

Zowel Barry Atsma als Jacob Derwig werden genomineerd voor een Gouden Kalf voor hun rol in KLEM. Jacob Derwig won de prijs in 2016. Georgina Verbaan won in 2017 een Gouden Notekraker voor haar rol als Kitty. Frank Ketelaar werd tweemaal genomineerd voor een Zilveren Krulstaart. De serie kreeg in Duitsland een remake onder de naam GEFÄHRLICHE NÄHE.

De filmopnames vonden voorjaar 2022 plaats in Toscane.

BNNVARA zal de film en de hieraan verwante driedelige televisieserie te zijner tijd uitzenden op NPO 1.

Kijkwijzer: 12 jaar (angst, grof taalgebruik).

Pers

Alex Mazereeuw op Filmkrant.nl op 11 januari 2023: "De populaire dramaserie Klem krijgt een eenmalig vervolg op het witte doek. Het resultaat is niet onaardig, maar voelt toch wat overbodig. Tv-fabrikanten doen al jaren hun best, maar zelfs de grootste tv-schermen kunnen uiteindelijk niet tippen aan het magische gevoel van het bioscoopdoek. Daarom is het niet gek dat veel seriemakers de neiging voelen om een filmvervolg te maken. Van Penoza (2019) tot Downton Abbey (2019-22): als er een kans ontstaat een serie voort te zetten op het witte doek, wordt die vaak met beide handen aangegrepen. Schrijver en regisseur Frank Ketelaar (ook bekend van zijn geweldige series Vuurzee, 2005-09, en Overspel, 2011-15) leek daar echter niet voor te vallen. Na drie seizoenen was het verhaal van zijn populaire dramaserie Klem (2017-2020) wel verteld, stelde hij destijds. De koek was op, de personages hadden alles meegemaakt en het sterke uitgangspunt – de levens van een belastinginspecteur en een crimineel raken met elkaar verstrengeld via hun bevriende dochters – was niet meer vruchtbaar. Hoera voor de maker die op het juiste moment besluit te stoppen, maar Ketelaar vond uiteindelijk tóch nog ergens een kruimeltje. Dat werd geen vierde seizoen, maar een heuse bioscoopfilm. De vertrouwde setting van Amsterdam-Zuid is ingeruild voor het Italiaanse platteland, waar ‘voormalig’ crimineel Marius (Jacob Derwig) en zijn vrouw Kitty (Georgina Verbaan) een teruggetrokken bestaan leiden. Ze zijn een bloemenhandel gestart, maar die loopt voor geen meter. Dan krijgen ze een verdacht aanlokkelijk aanbod: ze mogen voor een zeer bescheiden bedrag een prachtige wijngaard overkopen van een oude boer. Het lijkt een droomdeal, totdat de dochter van de boeren de wijngaard opeist. Ze blijkt bereid om tot het uiterste te gaan om ‘haar’ land terug te krijgen van die botte Hollanders. Aangezien we in Italië zijn, is de invloed van ‘de maffia’ nooit ver weg – al speelt Ketelaar met zichtbaar genoegen met die vooroordelen. De timing van het conflict kon overigens niet beroerder, net nu huisvriend Hugo (Barry Atsma) op bezoek is met vriendin en dochter. De übersaaie belastingman komt wederom ‘klem’ te zitten tussen zijn familie en de problemen van Marius en Kitty. Klem is absoluut geen slechte film. Er zijn leuke observaties over de klassieke Hollandse botheid in het buitenland, het script van Ketelaar is verrassend genoeg en de top­acteurs zijn inmiddels vergroeid met hun rollen. Toch weet de film niet helemaal te ontsnappen aan de vloek van ‘series op het witte doek’: de vraag waarom er een film moest komen, wordt nooit helemaal beantwoord. Daardoor blijf je toch achter met het gevoel dat een vierde seizoen waarschijnlijk beter was geweest, zodat de verhaallijnen écht tot volle wasdom hadden kunnen komen. Nu zitten we met een vermakelijke epiloog die de schijn van overbodigheid nooit helemaal kan wegnemen."

Robbert Blokland op NRC.nl op 31 januari 2023: "(...) Een nieuw publiek zal Klem: de film niet aanboren, maar voor vaste kijkers vormt deze epiloog een even overbodig als aangenaam weerzien met de geliefde antihelden. Ketelaar maakt prima gebruik van de couleur locale en speelt in zijn script vaardig met de vooroordelen die aan beide kanten leven: de Italianen vinden Hollanders botte stijfkoppen, het Nederlandse gezelschap ziet in elk mediterrane type meteen een maffioos. Dat de makers de laatste tien minuten erg veel konijnen uit de hoed moeten toveren om alle plotjes af te ronden, is ze vergeven."

Gudo Tienhoven op AD.nl op 1 februari 2023: "Dat bioscoopfilms naar aanleiding van succesvolle tv-series vaak een beetje tegenvallen (al waren Penoza en Ferry prima te pruimen), is eenvoudig te verklaren. De koek was eigenlijk al op. Knijp nog maar eens een aardig plotje uit een verteld verhaal. Maar, net als bij de eeuwig rollende tsunami aan romantische komedies, geldt ook hier: we gaan er waarschijnlijk wel en masse heen. (...) Dat het weigert spannend te worden, heeft alles te maken met de oorsprong van Klem. Ketelaar gooit de gebeurtenissen uit zijn seriefinale uiteraard niet zomaar in de plomp. Je gelooft daarom geen seconde dat iemands leven daadwerkelijk in gevaar is. Het is een bonus voor de fans. Een smakelijk filmtoetje dat, zodra verorberd, leidt tot een voorspelbare conclusie: de koek was inderdaad al op. Ketelaar ging voor een soort ‘Ik Vertrek ontmoet Gomorra’ (de bikkelharde Italiaanse Netflix-misdaadserie). Wat meer Gomorra had best gemogen."

Camera

Dennis Wielaert

Montage

Sandor Soeteman

ProdDesign

Florian Legters, Giel Schuijt

Kostuums

Ingrid Schagen, Lynn van Eck

Distributeur

September Film Distribution

Bioszalen

98 bij première

Kleur

Kleur
Trailer