Tatta's, De (2022)

Regie

Jamel Aattache

Scenario

Donny Singh

Release

22 december 2022

Producent

Jamel Aattache, Paul Ruven

Duur

91 minuten
Filminformatie

Verhaal

Wie wil er niet schathemeltjerijk worden? Nou, Erik van Kampen (Leo Alkemade) zeker wel. Dan kan hij een nóg grotere villa voor zijn langs elkaar levende gezin kopen. Zijn droom valt echter snel in duigen wanneer hij een iets te hebzuchtige investering doet. Samen met zijn vrouw Laura (Leonie ter Braak), dochter Jessica (Sterre Koning) en zoon Daan (Sem van der Horst) verhuist hij van een luxe villa naar een flat. Ze willen zo snel mogelijk terug. Maar als ze hun nieuwe buren leren kennen (o.a. Sinan Eroglu, Marouane Meftah, Oussama Ahammoud en Vonneke Bonneke) leidt dat tot bijzondere vriendschappen. Als Erik nou maar niet opnieuw alles verpest.

Cast

Leo Alkemade (Erik), Leonie ter Braak (Laura), Sterre Koning (Jessica), Sem van der Horst (Daan), Oussama Ahammoud (Ilias), Marouane Meftah (Appie), Sinan Eroglu (Volkan), Vonneke Bonneke, Fatma Genç, Hassan Slaby, Chris Tates, Roosmarijn Wind, Eline Havenaar, Aaron Wan, Donny Singh, Allard Warnas, Jeroen Rinks

Ontstaan

Al bij de aankondiging van DE TATTA'S werd de nieuwe film van Jamel Aattache overspoeld door een golf van kritiek. Het idee – over een rijk, wit gezin uit het Gooi dat noodgedwongen naar de Bijlmer moet verhuizen – zou stigmatiserend zijn. De filmdistributeur Independent Films schrok van alle ophef en doopte de Bijlmer vlug om tot ’de Hollandwijk, een fictieve volksbuurt ergens in Nederland’.

‘Tatta’ is de straattaalnaam voor witte Nederlanders, aardappeleters zeg maar, afgeleid van het Surinaamse woord voor aardappel ‘ptatta’. De nieuwe multiculturele filmkomedie De Tatta’s gaat dan ook vooral over autochtone Nederlanders die hun weg moeten vinden in de multiculturele buurt ‘Hollandwijk’.

Kijkwijzer: 12 jaar (grof taalgebruik).

Pers

Berend Jan Bockting op Volkskrant.nl op 21 december 2022: "De tatta's herkauwt zonder scherpte of originaliteit een onnozel perspectief op de wereld, om uiteindelijk de onnozelheid van dit perspectief vast te stellen. Kijk ze onnozel zijn, die van de werkelijkheid losgezongen leden van het steenrijke gezin Van Kampen.(...)"

Paul Steenhuis op NRC.nl op 20 december 2022: "(...)Al is het filmverhaal soms wat schematisch, en zou je wel wat meer uitgediepte personages willen zien, maakt het prikkelende idee om ‘tatta’s’ wat meer in divers Nederland te laten integreren De Tatta’s tot een geslaagde komedie."

Marco Weijers op Telegraaf.nl op 22 december 2022: "(...) De Algerijns-Nederlandse regisseur van Casanova’s en Zwaar verliefd! schildert de achterstandswijk nu eens niet af als grauw, uitzichtloos en gevaarlijk, maar legt de focus op de menselijke en warme mengelmoes vol gemeenschapszin. Dat levert een sympathieke multiculti-komedie op waarin komiek Leo Alkemade als Erik nogal doorschiet in overdreven clownesk spel. Hilarisch daarentegen is Sem van der Horst die als onnozel en naïef rijkeluiszoontje Daan als eerste vriendjes maakt en hun straattaal begint te bezigen. „Je weet toch, niffo!”"

Filmuziek

Jeffrey van Rossum

Camera

Christiaan Cats

Montage

Jelle Kuipers

ProdDesign

Tim Tubee

Bioszalen

111 bij première

Kleur

Kleur
Trailer