Hotel Sinestra (2022)

Regie

Michiel ten Horn

Scenario

Martijn Hillenius

Release

14 december 2022

Producent

Derk-Jan Warrink, Koji Nelissen

Studio

Keplerfilm

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

Tijdens een skivakantie in het Zwitserse Hotel Sinestra wenst Ava in een boze bui haar overbezorgde ouders weg. De volgende morgen aan het ontbijt zijn alle volwassenen ineens verdwenen. Het feest barst los, want nu kunnen de kinderen alles doen wat ze zelf willen! Maar dan ontstaat, opgezweept door de opmerkelijk kinderachtige Jonas, een gevaarlijke situatie waardoor het hele hotel zonder stroom komt te zitten. Ava en haar nieuwe vrienden zetten alles op alles om hun ouders terug te vinden zodat ze samen kerst kunnen vieren.

Cast

Bobbie Mulder (Ava), Elise Schaap (Ava's moeder), Jeroen Spitzenberger (Ava's vader), Otto Naessens, Jashayra Oehlers, Maxim Pojmetjev, Mona Wybaillie, Isacco Limper, Martijn Hillenius, Sara De Bosschere, Sinem Kavus, Rogier Komproe, Steven Perceval, Michiel Kerbosch, Sam Louwyck

Ontstaan

Hotel Sinestra wordt geproduceerd door Derk-Jan Warrink en Koji Nelissen van Keplerfilm. Eerder waren zij verantwoordelijk voor de familiefilm Captain Nova, die op het Cinekid Festival met drie prijzen (zowel Beste Nederlandse Kinderfilm, Beste Kinderfilm en de Publieksprijs voor Beste Kinderfilm) de grote winnaar was.

Het script werd geschreven door Martijn Hillenius (De regels van Floor), die zelf ook in de film te zien is.

In het Zwitserse dorpje Sinestra startten eind januari 2022 de opnames.

Kijkwijzer: 6 jaar (angst).

Facts

De film stond in de eerste week van vertoning in de Duitse zalen in Zwitserland op de tweede plek van best bezochte films. Daarmee deed 'Hotel Sinestra' het beter dan Hollywoodtitels als 'The Menu', 'Strange World' en 'She Said'.

Pers

Guido Tienooven op AD.nl op 16 december 2022: "Eindelijk, een Nederlandse bioscoopfilm voor de jeugd zonder bekende TikTokkers, influencers, YouTubers of bekende tv-koppen als Irene Moors. Hotel Sinestra, over een pubermeisje dat haar ouders weg wenst (en haar zin krijgt), smaakt naar ambacht in plaats van commercie. Dat is in het huidige Hollandse filmlandschap een verademing. En belangrijker: het zou zomaar kunnen dat kinderen deze heerlijke kersttitel keer op keer willen zien. Waarom zijn er eigenlijk nauwelijks gedenkwaardige kerstfilms van eigen bodem? We grijpen hooguit terug naar Kruimeltje en Alles Is Liefde, maar een geliefde titel die je elke jaar rond de feestdagen als een grijsgedraaide videoband wéér opzet, is er nauwelijks. Regisseur Michiel ten Horn, vooral bekend van arthousefilms als Aanmodderfakker, stortte zich met die gedachte op een tijdloos verhaal met een snufje Home Alone dat gelukkig nooit té braaf wordt. Even denk je: tóch weer die bekende Nederlanders. Elise Schaap en Jeroen Spitzenberger spelen een echtpaar dat met hun tienerdochter Ava (Bobbie Mulder uit De Regels van Floor) de kerst viert in een Zwitsers skioord. Ze zijn waarschijnlijk met opzet zó burgerlijk en conservatief dat de kijker ze net als de jonge hoofdrolspeler het liefst zo snel mogelijk uit beeld ziet verdwijnen. Goed nieuws: dat gebeurt ook. Als Ava al na één dag skiën om een flauwe reden hotelarrest krijgt en haar verdwijningswens uitspreekt in het bijzijn van het excentrieke jochie Jonas - een 11-jarige elf? - , worden haar gebeden verhoord. Niet alleen haar ouders, álle ouders zijn de volgende ochtend weg. Het is voor de achtergebleven kinderen aanleiding de hele boel op stelten te zetten. Denk aan pannenkoekengevechten, gooien met kerstbomen en een trolley-race door de lange gangen van het hotel (dat je gewoon kan vinden op online reisbureaus als Trivago en ook echt Sinestra heet). Maar al snel worden de papa’s en mama’s gemist. Overigens vooral om praktische redenen. Wat eigenlijk te doen als de stroom uitvalt, bijvoorbeeld. Om ze terug te halen, ziet Ava zich gedwongen te verdiepen in de lokale folklore. Ten Horn heeft een goed gevoel voor komische timing en maakt daarbij gebruik van een authentieke cast zonder de gebruikelijke gladde kindacteurs die zo uit een modefolder komen wandelen. Ava mag een echte puber zijn en blijven: veel te bijdehand, maar te charismatisch om achter het behang te plakken. Uiteraard leidt het scenario naar een voorspelbare finale, maar niet zonder een aardige twist die eenmaal weer thuis kan leiden tot interessante gesprekken aan de eettafel. Hotel Sinestra is een pleidooi om de ruimte te pakken kind te zijn, aldus Ten Horn. Die boodschap is welkom in een tijd dat we de jeugd geneigd zijn te dwingen om maar zo snel mogelijk volwassen te worden. Laat het alsjeblieft een hitje worden."

Fabian Melchers op Telegraaf.nl op 15 december 2022: "Nergens wifi, suffe skiklasjes en dan ook nog eens naar de pijpen van je ouders moeten dansen. Ava is het helemaal zat tijdens de kerstvakantie in Zwitserland. In Hotel Sinestra wenst ze alle volwassenen weg. En dat blijkt nog te werken ook. ’s Ochtends vroeg staan alle kinderen in het hotel even gek te kijken. Waar zijn hun ouders opeens heen? En waar blijft het ontbijt? Niemand die het snapt, maar dat maakt de feestvreugde er niet minder op. Tijd om gigantische stapels pannenkoeken naar binnen te werken en van de sjieke hoteltrappen af te sleeën. Totdat de voedselvoorraad begint te slinken en de stroom uitvalt. Maar ook dan zijn de volwassenen nog steeds spoorloos. Intussen begint de 11-jarige Jonas zich als een vervelend directeurtje te gedragen. Ook al is er misschien magie in het spel, er klopt hier iets niet. Regisseur Michiel ten Horn, bekend van zwartkomische films als Aanmodderfakker en de horrorserie Ares, gooit het ditmaal over een kindvriendelijke boeg. De jonge hoofdrolspelers - aangevoerd door Bobbie Mulder (De regels van Floor) - vormen samen een leuke groep om lol te trappen en mysteries op te lossen. De overheersende muziek stuurt daarbij duidelijk de kinderkant op, maar intussen blijft Ten Horn ook een beeldstylist met oog voor leuke composities en fraaie (berg)decors. Hotel Sinestra voelt daarmee net wat verzorgder dan het gemiddelde Nederlandse jeugdavontuur. Charmant en vrolijk met een vleugje spanning; prima als gezinsuitje in de kerstvakantie."

Camera

Lennart Verstegen

Montage

Patrick Schoneville

ProdDesign

Barbara Westra

Distributeur

Dutch FilmWorks

Bioszalen

125 bij première

Kleur

Kleur
Trailer