Faitfully yours (2022)

Regie

André van Duren

Scenario

Elizabeth Lodeizen, Paul Jan Nelissen, André van Duren

Release

22 december 2022

Producent

Rachel van Bommel

Duur

95 minuten
Filminformatie

Verhaal

Bodil en Isabel zijn tijdens weekenden weg aan de Belgische kust elkaars alibi om vreemd te gaan. Ze werken alle details zorgvuldig uit zodat hun echtgenoten er nooit achter komen. Wanneer Isabel ineens vermist wordt, raakt Bodil steeds verder verstrikt in het web van leugens dat ze zelf hebben opgebouwd.

Cast

Bracha van Doesburg (Bodil), Elise Schaap (Isabel), Hannah Hoekstra, Gijs Naber, Matteo Simoni, Hans Dagelet, Nasrdin Dchar, Sofie Decleir (Ann van Passel), Laura De Geest, Soufiane Chilah (Beau Alami), Anna De Ceulaer (Sophie Verschueren), Soumaya Ahouaoui, Juda Goslinga, Margje Wittermans, Arian Foppen, Guillermo Lansman, Bram Gerrits, Damiano Incani (Ben Saber), Daan Weterings, Benito Cummingsborg

Ontstaan

André van Duren in de Filmkrant van december 2022: "Een van de kritiekpunten van de consulent van het Filmfonds, dat de film uiteindelijk niet heeft gesteund, luidde: ‘Die vrouw heeft toch een goed huwelijk? Het is onduidelijk waarom ze vreemdgaat.’ Daar moest een motivatie voor komen, maar dat wilden we juist niet. Waarom moet een vrouw als ze vreemdgaat een probleem hebben? Bodil heeft een uitstekend huwelijk. En een hele aardige man.”"

Half april 2022 startten in Nederland en België de opnames.

Pers

Dana Linssen op NRC.nl op 20 december 2022: "(...) Seksueel actieve vrouwen zijn de favoriete slachtoffers van horror- en andere genrefilms. Zelfs als ze niet het loodje leggen, dan nog slagen de films erin hun personages (en daarmee hun vrouwelijke toeschouwers) een schuldgevoel aan te praten. Faithfully Yours heeft geloof ik ergens wel goede bedoelingen. De film opent met een citaat van toneelschrijver George Bernard Shaw: ‘De straf van de leugenaar is niet dat men hem niet gelooft, maar dat hij niemand anders kan geloven.’ En dat is dan ook de lens waardoor je gedwongen wordt de personages te bekijken. (...) Faithfully Yours is een stijlvolle erotische thriller. Niet alleen zijn de personages niet eerlijk tegen elkaar, ook de toeschouwer wordt bedrogen en voorgelogen, wat de spanning er flink inhoudt. Diep in het dna van de plot zit echter een dubbele moraal verborgen. In plaats van dat-ie over leugens of leugenaars gaat neemt de film een veel te snelle afslag: erotische en amoureuze avonturen buiten de traditionele monogame en heteronormatieve relatie, en dan met name seksuele autonomie van vrouwen worden gelijkgesteld met leugenachtigheid. Begin er niet aan, zegt Faithfully Yours. Voor je het weet liggen er lijken in de gang. Met de nodige oei en foei worden de ‘losbandige’ vrouwen ge-slut-shamed en van alle mannen (potentiële) psychopaten gemaakt. Daarmee blaast de film misogyne angsten op tot universele monsters. George Bernard Shaw was een voorvechter van gelijke rechten voor vrouwen. Deze film geeft hun die niet."

Berend Jan Bockting op Volkskrant.nl op 21 december 2022: "(...) Als Bo de volgende ochtend in de hal van haar villa een plas bloed aantreft en die plas na onderzoek overeenkomt met de bloedgroep van Isa, raakt Faithfully Yours in een stroomversnelling. Beide echtgenoten (Nasrdin Dchar en Gijs Naber) arriveren in verschillende gradaties van paniek. Met manlief aan haar zijde vertelt Bo halve waarheden aan de politie, die haar al gauw typeert als verdachte. Vrijwel elke scène bevat vanaf dan een klein of groter plotwendinkje. En met elke nieuw opgedoken feit – een foto, een berichtje, een camerabeeld – zakt Bo dieper in haar zelfgecreëerde moeras. Dat zorgt voor veel vaart, maar nauwelijks spanning. Omdat in Faithfully Yours de talloze kronkels in de plot de hoofdrol opeisen, krijgen de personages geregeld iets onbedoeld grappigs. Dchar, na een zoveelste clou: ‘Jezus, Bo, het gaat wel om moord, hè.’ Andere personages zijn op hun beurt zelfs volledig aangekleed als potentiële plotwending. De neuspiercing van Hannah Hoekstra als zus van Bo in de film, schrééuwt in deze context rebellie en ontregeling. Zelfs op het oog minder cruciale zaken, zoals de baantjes die Bo zwemt om de chaos in haar hoofd te ordenen, krijgen later een specifieke betekenis. Je zíét de scenaristen zwoegen (Paul Jan Nelissen, Elisabeth Lodeizen en regisseur André van Duren), terwijl ze hun thrillerachtige kaartenhuis nadrukkelijk bouwen op een fundament van weinig overtuigend uitgewerkte aannamen over menselijk gedrag. Je wordt genoodzaakt een wereldbeeld te accepteren waarin echtelieden elkaar met een onophoudelijke berichtenstroom op hun telefoons live op de hoogte houden van hun leven, zonder dat ze elkaar echt kennen. Waarin alleen de meest doortimmerde alibi’s het voor vrouwen mogelijk maken om dieper liggende wensen uit te voeren. Met elke onthulling in Faithfully Yours klinkt de vraag luider: praten deze mensen wel eens met elkaar?"

Belinda van de Graaf op Trouw.nl op 22 december 2022: "(...) Zoals wel vaker in Nederlandse films is het verhaal opgehangen aan de dialogen, aan de overdracht van informatie, in plaats van dat de spanning in de beelden zit. Daarbij heeft de thriller iets oubolligs door van het lesbische verhaallijntje, dat lang verborgen blijft, iets pikants te maken. En ja, suspense is als je als kijker net iets meer weet dan de personages. Dat was een belangrijke les van Hitchcock, en daar is hier helaas niets van te merken. Je loopt steeds achter de feiten aan, waardoor de aandacht verslapt."

Casting

Susanne Groen

Filmuziek

Laurens Goedhart, Fons Merkies

Camera

Josje van Erkel

Montage

Tim Wijbenga

ProdDesign

Jorien Sont

Distributeur

Dutch FilmWorks

Bioszalen

115 bij première

Kleur

Kleur
Trailer