Stromboli

Regie

Michiel van Erp

Scenario

Paula van der Oest, Roos Ouwehand

Producent

Alain De Levita, Paula van der Oest, Mark van Eeuwen

Duur

86 minuten
Filminformatie

Verhaal

Stromboli gaat over een pas gescheiden vrouw die voor het eerst alleen op vakantie gaat. Zij heeft zich ingeschreven voor een zogenoemde From Fear to Love-cursus op het Italiaanse vulkaaneiland Stromboli om haar ex-man te vergeten. Onder leiding van een goeroe probeert een gezelschap van getormenteerde zielen weer tot zichzelf te komen.

Cast

Elise Schaap (Sara), Tim McInnerny (Harold), Christian Hillborg (Jens), Pieter Embrechts (Hans), Anna Chancellor (Diane), Neerja Naik (Thandi), Taz Munyaneza (Violet), Marisa van Eyle (Helene), Adriano Chiaramida (Pietro), Simone Coppo (Luigi), Mark van Eeuwen (Karel), Jenny Hsia (therapiegroep), Olinda Larralde Ortiz (therapiegroep), Anna Loeffen (Sophie), Max Groeliken (jonge Sara), Rifka Lodeizen (jonge moeder Sara), Olga Zuiderhoek (oude moeder Sara), Bert Hana (jonge vader Sara), Kees Hulst (oude vader Sara), Diron Sterk (verkrachter), Sem Hulsmann (buurjongen), Simone Gandolfo (bemanning ferry), Ludovica Capodanno (vriendin Luigi), Grazia Galanti (bartender), Alberto di Giovanni (bartender terras), Milena Oliva (winkeleigenaresse), Frederica Manna (meisje in winkel), Roberta Manna (meisje in winkel), Michela Favorito (hotelreceptionist), Michele Giarduli (hotelreceptionist)

Ontstaan

Tweede speelfilm voor Van Erp. Eerder werden Noorts boeken De eetclub, De verbouwing en Terug naar de kust verfilmd. Van het boek Nieuwe buren werd een tv-serie gemaakt.

De opnames vonden plaats op het Italiaanse eiland Stromboli en in Amsterdam.

Kijkwijzer: 12 jaar (angst, grof taalgebruik, geweld).

Pers

Leo Bankersen op Filmkrant.nl op 2 november 2022: "(...) Stromboli pakt uit als een levendig en kleurrijk schouwspel rond de zoekende mens. Een schouwspel dat schurende momenten niet uit de weg gaat, maar het voor de kijker niet al te ingewikkeld maakt. De pijnlijke appjes die Sara wisselt met haar veertienjarige dochter spreken al boekdelen. Het dramatisch gevoel is het sterkst rond de stevig en serieus neergezette ontknoping die zeker kan ontroeren, hoewel het inhoudelijk een beetje gemakkelijk voelt. Van Erps veelgeprezen Niemand in de stad volgde een vergelijkbaar traject en daar pakte het toch wat scherper en indringender uit. Neemt niet weg dat Van Erp het aansprekend voor het voetlicht brengt. Bijvoorbeeld door het organisch verwerken van de soms hard aankomende flashbacks. Niet als intermezzo’s, maar eerder als plotseling opwellende gedachten. Ook een rollenspel kan door die aanpak een onverwacht aanzien krijgen. En Van Erp mag dan groot geworden zijn met documentaires, hij weet ook hoe je moet werken met acteurs. Elise Schaap is omringd door een tot de verbeelding sprekend gezelschap dat zich op het tragikomische pad uitstekend thuis voelt. En de fraaie locaties zijn natuurlijk een leuke bonus."

Gudo Tienhooven op AD.nl op 2 november 2022: "(...) Het omslagpunt dient zich aan wanneer een enge zelfhulpgoeroe, de Zweed Jens, haar naar een retraite lokt. Dan zegt de film, naar het gelijknamige boek van Saskia Noort, de ironie vaarwel. De methodes van Jens werken, ook voor de rest van de groep die vooral bestaat uit typetjes in plaats van echte mensen. Dat hem dat vrij eenvoudig lukt met wat zweverige oefeningen, een snufje yoga en kreten als ‘laat los die angst’ en ‘volg je hart’ (nogmaals, de ironie is dan al weg), is volstrekt ongeloofwaardig. Op de regiestoel zat Michiel van Erp van Ramses en Niemand in de Stad, een zeer begaafd film-, serie- en documentairemaker met nauwelijks missers achter zijn naam. Dit is er helaas een."

Paul Steenhuis op NRC.nl op 1 november 2022: "(...) De acteurs, niet alleen Schaap maar de hele internationale cast, is erg op dreef in die soms geestige scènes. Met name McInnerny als gekwelde Britse homo is een genot om naar te kijken. Maar Noorts roman, hoewel soms humoristisch, gaat uiteindelijk over de verwerking van Sara’s jeugdtrauma: verkrachting door een buurjongen, waarover ze weigert te praten. In het boek is dat snel duidelijk. Maar in de film, een ‘dramacomedy’ volgens de regisseur, duurt dat even. Doordat Sara haar trauma wegstopt, blijft dat voor de kijker ook wat vaag. Ondanks verontrustende flashbacks en nachtmerrieflarden waarin Sara ronddoolt op stomende zwarte sintelvelden op de vulkaanflank. De climax aan het eind, een therapiesessie waarin cursisten Sara’s tot dan toe verzwegen verkrachting naspelen, voelt daardoor wat bleek. Een bevrijdende confrontatie voor Sara, zeker. Waarbij de al lang rommelende vulkaan dan ook nog even symbolisch uitbarst. Maar voor de kijker is de zwarte komedie dan helaas al verdampt op de hete vulkaanflank. Dat Stromboli uiteindelijk toch een gunstige indruk achterlaat, komt niet door dit slot, maar door de geweldige acteursploeg, die enorm op stoom is op de komediekant van deze hete berg."

Casting

Madelief Blanken, Sharon Howard-Field, Armando Pizzuti

Filmuziek

Rutger Reinders

Camera

Coen Stroeve

Montage

Axel Skovdal Roelofs

ProdDesign

Vincent de Pater

Grime

Rianne Bakker, Isabeau Ottevanger

Distributeur

September Film Distribution

Kleur

Kleur
Trailer