Zaken zijn zaken (1922)

Alternatieve titel: Sheer bluff

Regie

Frankland A. Richardson

Scenario

Benedict James

Release

29-12-1922

Studio

Granger-Binger Film

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Maurice Hardacre, een jonge man uit de stad, en zijn verloofde Marion Deslise zijn op een bal in New York, als Maurice bericht ontvangt dat zijn vader ernstig ziek is. Zijn vader sterft en laat een brief achter, waarin hij Maurice schrijft naar zijn oom Jaspar Hardacre, een broer van zijn vader, in Engeland te gaan. Mevrouw Deslise, Marions moeder, een wereldwijze dame, wil niet dat haar dochter trouwen zal met een arme man en verbreekt het engagement. Jaspar Hardacre, eigenaar van een scheepswerf en machinebouwer, is even hard als het staal dat hij gebruikt. Als Maurice aankomt, wil zijn oom aanvankelijk niets met hem te doen hebben, doch op aandringen van zijn dochter Esther stemt hij er tenslotte in toe Maurice als klerk op zijn kantoor te nemen. De vriendschap tussen de beide jongelieden verandert spoedig in liefde. Op zekere dag ziet Jaspar hen te zamen en met de verklaring dat Maurice nooit met zijn dochter zal trouwen, ontslaat hij hem. Het was reeds lang Jaspars wens geweest de zaak van een concurrent Rutherford & Co. met de zijne te combineren. De directeuren van Rutherford zijn bescheiden mensen en Maurice heeft zijn oom er op horen pochen dat hij hen eenvoudig overbluft en dat dat het geheim is van goede zaken te doen. Daarom besluit hij dezelfde taktiek te volgen. Hij kleedt zich met bijzondere zorg en de directiekamer binnenvallende van Rutherford weet hij hen over te halen zich met hem te associeren en het plan dat hij voorlegt te proberen. Op zekere dag komt Esther, op Maurice's verzoek, naar zijn kantoor. Terwijl zij daar zijn, komen Marion en haar moeder en Marion laat haar rechten op hem gelden. Droevig verlaat Esther hem, omdat hij Marions verloofde was voordat hij haar kende. Jaspar komt ten laatste tot het besef dat het geluk van zijn dochter meer waard is dan succes in zaken en besluit te breken met Rutherford en Maurice voor zijn eigen dochter te reserveren.

Cast

Maudie Dunham (Esther Hardacre), Henry Victor (Maurice Hardacre), Julie Ruys (moeder van Marion), Percy Standing (Jasper Hardacre), Lily Bouwmeester (Marion Deslisle), Hans Brüning, Theo Frenkel jr., August van den Hoeck, Nico de Jong (Stokes), Julie Frenkel-Meyer, Jean Stapelveld, Marie van Westerhoven, Willem Hunsche, Fred Homann

Ontstaan

Op 14 december 1921 in Engeland voor het eerst vertoond.

Lily Bouwmeester werd in het Engelse persmateriaal Lilian Ruston genoemd. Julie Ruys heette Julie Ruston, Marie Westerhoven werd Marie Weston, Theo Frenkel jr. Theo Fredman en Willem Hunsche William Hunter.

Vermiste film.

Camera

Feiko Boersma, Jan Smit