Houb, El (2022)

Regie

Shariff Nasr

Scenario

Shariff Nasr, Philip Delmaar

Release

13 oktober 2022

Duur

102 minuten
Filminformatie

Verhaal

Als de Marokkaans-Nederlandse Karim door zijn vader is betrapt met een man, haast hij zich naar zijn ouderlijk huis om het gesprek aan te gaan. Maar hoe bespreek je de olifant in de kamer, binnen een gezin dat gevoelige onderwerpen per definitie uit de weg gaat? Zeker met een bemoeizuchtige buurman die altijd op het verkeerde moment rond het huis zoemt. De moeilijke dagen die volgen, roepen mooie en aangrijpende herinneringen op. Karim beseft dat hij zijn familie moet confronteren om eindelijk de oorverdovende stilte te doorbreken.Maar kan hij van zijn familie acceptatie verwachten, als hij nooit met zijn eigen gevoelens in het reine is gekomen?

Cast

Fahd Larhzaoui (Karim Zahwani), Lubna Azabal (Fatima Zahwani), Slimane Dazi (Abbas Zahwani), Sabri Saddik (Redouan Zahwani), Nasrdin Dchar (Soufian), Emmanuel Ohene Boafo (Kofi), Shad Issa (jonge Karim Zahwani), Yahya Gaier (Fouad), Walid Benmbarek (Mo), Sebastian Mrkvicka (Bjorn), Esma Abouzahra (Zainab), Fjodor Jozefzoon (Chico), Celion Kerk (Ryan), Zouhair Mtazi (Ap), Britte Lagcher (Eline), Rayan Belrhazi Alaoui (jonge Soufian), Ahmed Bouyaghroummi (Yassine)

Ontstaan

Regiedebuut van Shariff Nasr.

El Houb is de eerste speelfilm die de gevoeligheid rond coming-out in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap bespreekbaar maakt. EL HOUB beleefde zijn wereldpremière op het prestigieuze Frameline Film Festival in San Francisco.

Kijkwijzer: 12 jaar (drugs, discriminatie, grof taalgebruik, geweld).

Pers

Coen van Zwol op NRC.nl op 11 oktober 2022: "Wat een ingenieuze inval had Shariff Nasr voor zijn film El Houb (‘De liefde’). Als Karim uit de kast wil komen, gaat hij in de kast. De Marokkaanse Nederlander uit Spangen sloot zich als jochie altijd op in de voorraadkast als hij ruzie met zijn ouders had. Als geslaagde twintiger doet hij dat nu weer. Vader Abbas, een postbode, betrapte Karim zojuist in bed bij zijn vriend, hij wil opbiechten dat hij gay is. Maar pa wil dat niet horen. Sst, gewoon tv kijken. Als Karim doordrukt, wijst moeder Fatima hem de deur: je bent mijn zoon niet langer. Dat ben ik wel, antwoordt Karim. En zolang ze niet over zijn homoseksualiteit willen praten, blijft hij in de voorraadkast. El Houb is een coming-outfilm in Marokkaanse setting. Een krukje bij de voorraadkast – waarin een raampje zit – wordt gaandeweg een biechtstoel waar moeder, vader en broertje plaatsnemen om de stadia van de rouwverwerking te doorkruisen: ontkenning, marchanderen, woede. Mama wist het al veel langer van Karim, maar wat zullen de buren wel niet denken? Papa is bang dat zijn oogappel naar de hel gaat. Broertje is razend dat zijn rolmodel al zijn hele leven tegen hem liegt. In de proviandkast slaat Karim intussen aan het flashbacken: over hoe hij zijn liefdesleven tot stiekeme seks reduceerde, de bange leugens waarmee hij zijn Ghanese minnaar Kofi verloochende en zijn Nederlandse vriendin Eline aan het lijntje hield. Ook praat Karim met zijn tienjarige zelf. Zo stipt El Houb veel aan: homofobie in Marokkaanse kringen, conformisme, ontkenning, rollenpatronen. Karim wil zichzelf bevrijden door de waarheid. Moeder Fatima – uiteindelijk de hardste noot om te kraken – vindt de waarheid zwaar overschat. El Houb kent sterke scènes, zoals een moment dat op televisie twee jongens kussen en achter de verrukt toekijkende jonge Karim vader en moeder in slow-motionpaniek naar de afstandsbediening grabbelen. Maar ondanks het overtuigende acteurs-ensemble – met Lubna Azabal en Sabri Saddik strikte regisseur Nasr Europese toppers – komt deze dappere, tijdige en knappe film niet helemaal tot leven. De vele kunstgrepen om Karims verhaal te vertellen staan echte empathie wat in de weg en de exploratie van Marokkaanse attitudes domineert het persoonlijke drama."

Pauline Kleijer op Volkskrant.nl op 12 oktober 2022: "(...) De Nederlandse tragikomedie El houb (de liefde) neemt haar metaforen graag letterlijk. Zo denkt Karim (Fahd Larhzaoui) vaak aan vroeger, wat in de film wordt verbeeld met een jonge en oude versie van Karim die naast elkaar bestaan. ‘Gast, ik ben 10’, zegt de jongen wanneer de volwassen Karim hem een moeilijke vraag stelt. Aan duidelijkheid geen gebrek – best verfrissend, bij een film over verborgen liefdes en omfloerste gesprekken. Karim worstelt al jaren met zijn geaardheid, omdat hij weet dat zijn Marokkaanse ouders het niet kunnen verdragen dat hij homoseksueel is. Zoiets brengt schande over de familie; als je het echt niet kunt laten, doe het dan stiekem, is de boodschap van Karims ouders. Trouw met een vrouw, dan hoeft niemand te weten wat je ernaast uitspookt. Regisseur Shariff Nasr, die samen met Philip Delmaar het scenario schreef, laat in El houb zien hoe zwaar het kan zijn om te leven met een leugen. Karim wordt erdoor verteerd en wil niet langer zwijgen. Zijn ouders doen er alles aan om aan het gesprek te ontkomen. Zijn moeder zet wel eten neer voor de kast waarin hij zich heeft verschanst, maar verder wil ze niets meer van Karim weten. Met een mooie, doorvoelde hoofdrol van Larhzaoui en knap tegenspel van Lubna Azabal en Slimane Dazi als Karims ouders is El houb een krachtig en dapper pamflet tegen hypocrisie. Larhzaoui behandelde hetzelfde onderwerp eerder in het theater, met zijn autobiografische solovoorstellingen Schijn en Shirt uit Fahd!. De film El houb is niet gebaseerd op Larhzaouis leven, maar veel elementen komen toch overeen: de angst voor gezichtsverlies, de zelfhaat, de bemoeienis van buren en familieleden. El houb werd opgenomen in Rotterdam-Spangen in het Justus van Effencomplex, een bijzonder woonblok dat lijkt op een dorp in de stad. Wanneer de camera aan het einde van de film uitzoomt, van de kast naar het huis, van het huis naar de buurt en van de buurt naar de stad, geeft dat een bevrijdend gevoel. Precies zoals het bedoeld is."

Casting

Susanne Groen, Martha Mojet

Filmuziek

Vidjay Beerepoot

Camera

Joris Kerbosch

Montage

Michiel Boesveldt

ProdDesign

Robert van der Hoop

Kostuums

Fleur Enderberg

Distributeur

Gusto Entertainment

Bioszalen

51 bij première

Kleur

Kleur
Trailer