Soof 3 (2022)

Regie

Anne de Clerq

Scenario

Eddy Terstall, Luuk van Bemmelen, Anne de Clerq

Release

15 september 2022

Duur

111 minuten
Filminformatie

Verhaal

In SOOF 3 heeft Soof eindelijk haar leven lekker op de rit. Ze is gelukkig, de kooksoof loopt prima en de kinderen zijn groot en klaar om uit te vliegen. Soof houdt als vanouds alle ballen in de lucht, voor iedereen. Op het moment dat ze slecht nieuws krijgt, komt Sacha thuis en stelt haar verloofde voor. Soof grijpt het huwelijk van haar dochter met beide handen aan om haar kop in het zand te steken. Soof moet leren zelf ook eens hulp toe te laten, omdat ze die hulp waard is en haar familie van haar houdt.

Cast

Lies Visschedijk (Soof), Fedja van Huêt (Kasper), Dan Karaty (Jim), Anneke Blok (Hansje), Elise Schaap (Josine), Eva Laurenssen (Gaby), Sarah Janneh (Maria), Teun Stokkel (Hugo), Rick Paul van Mulligen (verpleger Tom), Manpreet Bachu (Sundeep), Roos Dickmann (Sacha), Dick van den Toorn (Gerrit), Brent Schoemaker (Bing), Niek Schoemaker (Dies), Noortje Herlaar (dokter Dickhoff), Emilio Doorgasingh (Subach), Buckso Dhillon-Woolley (Sushma), Sarah Janneh, Bibi Channa Fels, Vie Olivier, Finn Poncin, Tibor Lukacs, Quinty Trustfull (klant Kooksoof), Sanne Wallis de Vries (recensent), Annelies van der Bie (radioloog), Fransje boelen, Anita Franklin, Abedlkarim El Baz, Mike Meijer, Keja Kwestro, Kees Hulst (trouwambtenaar), Cyril Solbiac, Amélie Onzon, Aicha Cissé, Marlies Bosmans

Ontstaan

De SOOF- films en serie worden geproduceed door Hanneke Niens van KeyFilm en Rachel van Bommel van Millstreet Films. SOOF 3 komt tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive en het Abraham Tuschinski Fonds in samenwerking met RTL.

De opanems voor de derde SOOF- film startten in de week van 4 oktober 2019. De film zou in september 2021 in première gaan, maar later toch niet, omdat de coronatijden te onzeker waren. Een verplaatsing naar december 2021 volgde, maar juist dan gaat het land helemaal op slot. Uiteindelijk werd het 15 september 2022.

SOOF 2 trok bijna 900.000 bioscoopbezoekers en de eerste SOOF werd door 786.000 mensen bezocht. Twee seizoenen van de tv- serie waren zeer succesvol op RTL4 en Videoland.

Soof is altijd in handen geweest van een vrouwelijke regisseur, maar wel drie verschillende. Eerst was daar Antoinette Beumer, toen Esmé Lammers en nu Anne de Clercq die ook de serie een paar jaar geleden voor haar rekening nam.

Natuurlijk keren Lies Visschedijk, Fedja van Huêt, Dan Karaty, Brent en Niek Schoemaker, Anneke Blok en Dick van den Toorn terug in hun rollen. Roos Dickmann, Elise Schaap, Eva Laurenssen en Sarah Janneh spelen na intrede gemaakt te hebben in de serie ook mee in de derde film. En Teun Stokkel, Rick Paul van Mulligen, Noortje Herlaar en de Engelse acteur Manpreet Bachu zijn aan de cast zijn toegevoegd.

SOOF 3 kreeg op dag van release een Gouden Film-award vanwege de 100.000ste bezoeker.

Pers

Ronald Rovers op Trouw.nl op 15 september 2022: "(...) "Ben je eindelijk oud en wijs genoeg om je leven op orde te hebben, begint je lichaam af te takelen. Na de midlifecrisis in Soof en het exploderende huwelijk in Soof 2, draait Soof 3 om een knobbeltje met grote gevolgen. De film is ietsje ernstiger van toon dan die eerste twee delen, maar die keuze pakt goed uit." (...) "Ondanks een paar andere knulligheden - denk exotische stereotypen - wordt de hele film gedragen door uitstekend acteren van Lies Visschedijk en Anneke Blok, de rots in de branding van elke film waar ze in zit. De pijn van het dreigende einde van een leven dat nog lang niet af is, is voelbaar."

Bor Beekman op Volkskrant.nl op 14 september 2022: "(...) Tijdens de eerste ‘Ladies Nights’ oogstte de film zowel lof als verwondering: was dit niet te zwaar voor zo’n romantische komedie? Maar het voegt iets toe aan de formule. Soof slaat geen echt nieuwe paden in binnen het stramien van het genre, maar wordt wel bevolkt door net wat menselijker personages. En die worden gespeeld door uitstekende acteurs, zoals Van Huêt, of Anneke Blok als Soofs moeder, en uiteraard hoofdrolspeler Lies Visschedijk; haar past de Soof-huid zo goed dat ze al genoeg heeft aan een blik of een flardje intonatie om een scène iets op te tillen, of te laten kantelen. Op het Nederlandse romkomschap, waar het altijd dringen is, blijft Soof een A-merk."

Eric le Duc op Telegraaf.nl op 16 september 2022: "(...) Om een herhaling van zetten te voorkomen, zorgt Soofs ziekte dit keer voor meer drama dan humor. Het is een ingreep die prima uitpakt, wederom dankzij het sterke spel van Lies Visschedijk. Haar Soof is opnieuw aandoenlijk wanneer zij door de kanker alle controle op haar leven verliest. Maar steeds als de film te zwaar dreigt te worden, zorgt Soofs kolderieke entourage voor de nodige luchtige momenten. Zoon Bing komt tijdens zijn bruiloftsvlogs uit de kast en ook de culturele verschillen met de schoonouders uit India genereren hilariteit. Zo is Soof 3 een grand dessert dat op passende wijze en met een lach en een traan afscheid neemt van één van de populairste filmpersonages uit de Nederlandse cinema."

Bioszalen

129 bij première

Kleur

k
Trailer