Strijder (2022)

Regie

Camiel Schouwenaar

Release

21 juli 2022

Producent

Rinskje Raap, Reinier Selen

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

De 12-jarige vrienden Dylan en Youssef denken maar aan één ding: de Touzani Cup winnen. Alleen met het beste team komen ze een stap dichter bij hun droom: profvoetballer worden. Wanneer Dylan een heftig ongeluk krijgt, staat niet alleen deze droom, maar ook hun vriendschap op het spel.

Cast

Maik Cillekens (Dylan), Anouar Kasmi (Youssef), Martijn Fischer (Dennis), Soufiane Touzani (VIP), Martin van Waardenburg, Walid Benmbarek (Tarek), Kailani Busker (Maya), Maartje van de Wetering, Terence Schreurs (Romana), Ali Ben Horsting (arts), Justin Breeveld (Pepijn), Norah de Haan (Norah), Indira Flipse (Indira), Kai Hofstra (Brian), Jonathan Huisman (Niels), Ky-Yara Kasmi (Ki-Yara), Danilo Lopez (Orsenio), Dylan Monteiro Semedo (Riley), Mohammed Tijani (Mimoun), Naomi van der Linden (juf), Eva Wennekers (Tess)

Ontstaan

Eind september 2021 startten in Rotterdam de opnamen.

Speelfilmdebuut van regisseur Camiel Schouwenaar (Polska Warrior).

In de film is freestyle-voetballer Touzani te zien; bekend van het tv-programma Tika Taka Touzani en het YouTube-kanaal TouzaniTV.

Kijkwijzer: 6 jaar (angst, grof taalgebruik).

Pers

Berend Jan Bockting op Volkskrant.nl op 21 juli 2022: "een mooie Nederlandse jeugdfilm. We zien daarin een jongetje van een jaar of twaalf die profvoetballer wil worden, zoals heel veel jongetjes. Zijn droom valt in duigen nadat hij wordt geschept door een auto en in een rolstoel belandt. Maar dan droomt hij dat straatvoetbalheld Soufiane Touzani tegen hem zegt: laat dat je niet tegenhouden, je kunt nog steeds een ster worden – een sympathiek uitgangspunt. Het scenario is ook geschreven door iemand die in een rolstoel zit, Job Tichelman. Hij brengt mooi en nuchter over dat je geen slachtoffer hoeft te zijn. ‘Ook goed dat de film zich afspeelt in een Rotterdamse volkswijk. Nederlandse films zijn doorgaans nogal Amsterdam-centrisch, terwijl het juist leuk is om andere plekken in films te zien. Zo’n volksbuurt voelt als een natuurlijke plek waar een toch best heftig verhaal zich kan afspelen, zonder dat het een decor wordt. Het klopt gewoon.'"

Gudo Tienhoven op AD.nl op 21 juli 2022: "(...) de makers van deze bovengemiddeld sterke Hollandse jeugdfilm kiezen voor een opvallend sobere en meer uit het leven geplukte toon. Waar veel producties zouden kiezen voor een overzichtelijk goed en kwaad, een makkelijk verteerbaar plotje en een cast vol soapies en influencers, is de film van Camiel Schouwenaar eerlijker en daarmee ook emotioneler. Het leven is soms knap waardeloos, dat mag ook best eens de boodschap zijn. Niet dat Strijder deprimerende kost is. Zonder aan realisme in te boeten, mag de kijker opgetogen de bioscoopzaal verlaten. Dikke pluim ook voor de jeugdige cast met Maik Cillekens als Dylan voorop. Die lijkt nooit het opgepoetste jongetje van de toneelschool, maar zo van straat geplukt. "

Casting

Job Castelijn, Post Castelijn, Elskes Kast

Filmuziek

Lennert Busch, Floris de Haan

ProdDesign

Camille van Zadelhoff

Distributeur

In the Air

Bioszalen

58 bij première

Kleur

Kleur
Trailer