Marokkaanse bruiloft (2022)

Regie

Johan Nijenhuis, Mina El Hannaoui

Scenario

Aliefka Bijlsma

Release

2 juni 2022

Producent

Ingmar Menning

Duur

118 minuten
Filminformatie

Verhaal

Yasmine heeft maar één droom: een succesvolle advocaat worden. Ze werkt er keihard voor, maar haar omgeving maakt zich zorgen om haar vrijgezellenstatus. Aangemoedigd door haar vriendinnen dwingt ze zichzelf om open te staan voor liefde en dan vindt ze plots niet één, maar zelfs twee leuke mannen. Terwijl in haar omgeving het ene na het andere bruiloftsfeest gevierd wordt, groeien Yasmine’s twijfels. Waar de succesvolle arts steeds meer op haar zenuwen werkt, is de stoere monteur ineens haar cliënt in de rechtbank. Hoe weet ze zeker dat ze de juiste keuze maakt?

Cast

Soumaya Ahouaoui (Yasmine), Nabil Aouled Ayadi (plastisch chirurg Ibrahim), Walid Benmbarek (Samir), Tjebbo Gerritsma, Omar Addahaf, Mohammed Chaara, Ciraj Amalal, Nora el Koussour, Pip Pellens, Liza Sips, Numidia el Morabet, Fatima Khanfour (Fatma), Esma Abouzahra, Ali Fardi (El Ghazi), Fadoua Hamzaoui (Amira), Pip Pellens, Diyah Salem (jonge Mo), Liza Sips, Farrieda Smit, Eva van de Wijdeven

Ontstaan

Kijkwijzer: 12 jaar (grof taalgebruik, drugs).

Pers

Coen van Zwol op NRC.nl op 31 mei 2022: "Johan Nijenhuis, koning van de Nederlandse romkom, schijnt nobele intenties te hebben met Marokkaanse bruiloft. Deze film moet witte- én Marokkaanse Nederlanders aanspreken. Prijzenswaardig, want Nijenhuis’ vrouwelijke, provinciale fanbase herbergt vermoedelijk bovengemiddeld veel islamofobe PVV-stemmers. Dat maakt het tot volksverheffing, een integratieproject. Of is het? Er lijkt ook een plan-B in werking. Vorige week was de cast van Marokkaanse bruiloft zeer aanwezig op de filmmarkt van Cannes. Een dure grap; ik vermoed dat Nijenhuis mikt op de Noord-Afrikaanse diaspora in Europa. Hij is een specialist in de cinema van bevestiging, stelt zijn kijkers altijd gerust. De wereld is echt zo simpel als jullie hopen. Al jullie vooroordelen kloppen. Marokkaanse bruiloft bevestigt Marokkaanse vooroordelen. Zo zijn alle Hollandse vriendinnen van heldin Yasmine hersenloze blonde sletjes die met de eerste de beste vent in bed duiken; op een feestje kan Yasmine er gratis één cadeau doen aan een bronstig neefje. ‘Kazen’ zijn hypocriete graaiers of vrekkige tokkies die zich op een Hollandse bruiloft in bevlekte T-shirts op plastic bordjes vol borrelnootjes, frituur en augurken storten. Gelukkig zorgen Marokkaanse dames dan nog voor enig decorum in de vorm van een bruidsjurk en bruidstaart. In Marokkaanse bruiloft beseft advocaat Yasmine (Ahouaoui) dat met 26 jaar haar uiterste houdbaarheid nadert. Werk is leuk, huwelijk beter, wrijft iedereen haar in: getrouwde vriendinnen, bezorgde ouders, bazige tantes. Nu is ‘werk maakt vrouwen ongelukkig’ het Leitmotif van de meeste romantische komedies: liefdesrivalen dienen zich vlot aan. Broeierige hunk Samir (Benmbarek) is een zorgzame garagehouder die goed kan koken, maar wordt beticht van diefstal. Plastisch chirurg Ibrahim (Nabil Aoulad Ayad) is succesvol, maar een clowneske playboy. „Deze piano verdiende ik met een schaamlipcorrectie, dit zwembad met vier borsten voor een tweeling.” Geen huwelijksmateriaal, die Ibrahim, maar een komedie van misverstanden drijft Yasmine bijna tot seks voor het huwelijk, een lot erger dan de dood. Ook in de nachtclub van Mocromaffia-type El Ghazi (Fardi), cliënt van haar chique advocatenkantoor, dreigt haar maagdelijkheid te sneuvelen. Je kunt wijzen op het soms rammelende script, de reclamefilmerij, de houterige mise en scène, de bordkartonnen personages, het vlakke acteren, de clichés. Maar dit is frituur, geen gastronomie. Nijenhuis is ook een competente no-nonsense regisseur die met simpele, vaak platte trucs de vaart erin houdt. Zijn na-druk-ke-lijke stijl vindt bijna altijd zijn publiek. Ik ben benieuwd welke markt dit product aanboort."

Pauline Kleijer op Volkskrant.nl op 1 juni 2022: "Je moet het maar durven, een romantische komedie laten eindigen met het grootste cliché uit het genre: de vliegveldscène. En dan ook nog eentje met alles erop en eraan, van rennen naar de gate (net te laat) tot het ompraten van luchtvaartpersoneel (in naam van de liefde, stop dat vliegtuig!). Johan Nijenhuis doet het gewoon. Nederlands trouwste leverancier van romantische films (Toscaanse bruiloft, Verliefd op Cuba, Gek van geluk en vele andere) kent weinig schaamte. Als het eerder werkte, dan werkt het nog steeds, is zijn motto. Marokkaanse bruiloft, naar een idee van Mina El Hannaoui, speelt zich af binnen de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap. El Hannaoui schreef samen met Aliefka Bijlsma het scenario en zorgde er op de set voor dat Nijenhuis geen culturele flaters maakte. De film biedt dus, gelukkig, vooral háár kijk op Marokkaanse gewoonten, zoals de neiging flink uit te pakken bij feesten (denk aan copieuze maaltijden en een bruid op een paard) en de opdringerige bemoeienis van tal van familieleden. De 26-jarige Yasmine (Soumaya Ahouaoui) begint aan haar eerste baan als strafrechtadvocaat. Hoewel haar ouders trots op haar zijn, maken ze zich ook grote zorgen. Terwijl haar zusje al kinderen heeft, is Yasmine nog steeds niet getrouwd, wat langzamerhand een sociale schande dreigt te worden. De opluchting is dan ook groot wanneer ze ingaat op de avances van een plastisch chirurg (Nabil Aoulad Ayad). De achtergrond mag dan een beetje anders zijn, natuurlijk draait Marokkaanse bruiloft gewoon om de vraag wie voor Yasmine de ware is. De chirurg, of toch die automonteur die nota bene verdacht wordt van diefstal? Terwijl haar vader een huis in Marokko ontwerpt met zeven extra slaapkamers (‘voor de kleinkinderen’), zoekt Yasmine naar een manier om haar hart te volgen zonder haar omgeving te kwetsen. Wie het cynisch bekijkt, kan zeggen dat Nijenhuis zijn gebruikelijke prefab-romantiek inkleurt met exotische details. Maar daarvoor is Marokkaanse bruiloft te levendig, te rijk aan geestige personages, te goed geacteerd ook. Vooral Ahouaoui is een verademing als romantisch heldin: ze zet Yasmine overtuigend neer als ambitieus, koppig én inschikkelijk. Het maakt alle verwikkelingen net verrassend genoeg — tot dat onvermijdelijke einde."

Fabian Melchers op Telegraaf.nl op 2 juni 2022: "(...) In deze variatie op Toscaanse bruiloft (2014) Nijenhuis deelde de regie met Mina El Hannaoui, om zo vooroordelen over vrouwen en moslims van een authentieke kant te benaderen. Dat lukt helaas minder goed dan het vergelijkbare Meskina van vorig jaar. Marokkaanse bruiloft volgt grotendeels het sjabloon dat we al in 1001 romkoms tegenkomen. Een speelduur van bijna twee uur, inclusief uitgesponnen crisismomenten, voelt dan te lang. Maar gezegd moet worden dat de casting helemaal op orde is. Vooral hoofdrolspeelster Soumaya Ahouaoui blijkt in haar bioscoopdebuut een ontdekking."

Filmuziek

Martijn Schimmer

Titelnummer

Je hebt 't / Numidia

Montage

Elsbeth Kasteel

Bioszalen

100 bij première

Kleur

Kleur
Trailer