Openbaring, De (2022)

Regie

Chris W. Mitchell

Scenario

Chris W. Mitchell

Release

5 mei 2022

Producent

Monique van Kessel, Jan Doense

Duur

92 minuten
Filminformatie

Verhaal

Aan het begin van de coronauitbraak in januari 2020 trekt Jacob (Victor Löw) in bij zijn alleenstaande moeder (Leny Breederveld). Jacob is doodsbang dat zijn moeder het virus oploopt, dus gaat hij met haar in volledige quarantaine, tot de pandemie weer ‘voorbij’ is. Intussen moet zijn zus Magda (Monic Hendrickx) lijdzaam toezien hoe Jacob naarmate hij zich meer afsluit van de buitenwereld, ook steeds meer zijn grip op de realiteit verliest.

Cast

Victor Löw (Jacob), Leny Breederveld (moeder), Monic Hendrickx (zus Magda), Peter Bolhuis (vader), Eline Havenaar (vrouw in rij), William Sutton (Breck)

Ontstaan

Kijkwijzer: 12 jaar (angst, grof taalgebruik).

Pers

Omar Larabi op Filmkrant.nl op 3 mei 2022: "(...) De openbaring is een heerlijk satirische covidthriller. (...) Filmmaker Chris W. Mitchell (De poel, 2014) toont in De openbaring, gefilmd vanuit het vertroebelde perspectief van een paranoïde man, hoe horror is verweven met ons dagelijks leven. Dat levert geestige scènes op. (...) "

Gudo Tienhoven op AD.nl op 5 mei 2022: "(...) Hoogtepunt: moeder en zoon zijn vergeten slagroom te laten bezorgen. Ma’s appeltaart zónder slagroom? Dat kan écht niet. En dus gaat Jacob ‘noodgedwongen’ in een soort maanpak richting supermarkt waar hij mensen ook nog eens nukkig vraagt 1,5 meter afstand te houden. (...) Maar hoe serieus nemen we een film met een pompeuze finale die sterk doet denken aan de bioscoophit Joker (uit 2019 met Joaquin Phoenix) en muziek bevat die suggereert alsof elk moment Satan zelf om de hoek komt kijken? Te lang stilstaan bij die kritiek zou flauw zijn. De Openbaring is geestig, griezelig en ook filmisch dik in orde. Dankzij knap camerawerk gaat de woning steeds meer aanvoelen als een verstikkend horrorhol. Voor sommigen is dat vast iets herkenbaars uit het recente coronaverleden."

Filmuziek

Berend Dubbe

Camera

Joris Bulstra

Montage

Manuel Dias da Silva

ProdDesign

Hiske de Goeje

Distributeur

Film Events

Bioszalen

4 bij première

Kleur

Kleur
Trailer