Foodies (2022)

Regie

Mannin de Wildt

Scenario

Floor van Lissa

Release

12 mei 2022

Producent

Maaike Benschop, Petra Goedings, Edwin Goldman

Duur

91 minuten
Filminformatie

Verhaal

Wat heb je over voor je droombaan, de zoektocht naar ware liefde en heb je de moed om jezelf te durven zijn? Sam (32), is een populaire foodblogger die al van kinds af aan haar eigen kookboek wil schrijven. Als zij per ongeluk een negatieve recensie schrijft over het restaurant van de jonge gepassioneerde chef en ook degene waar zij verliefd op is geworden, werkt ze zichzelf steeds verder in de problemen. Niet alleen haar carrière en levenslange droom komen hiermee op het spel te staan, maar ook haar kans op een relatie waarin ze écht zichzelf kan zijn.

Cast

Sanne Vogel (Sam), Sinan Eroglu (Marco), Sanne Langelaar (Jacco), Holly Mae Brood (Lilian), Ilse Warringa, Roué Verveer, Anneke Blok (Mieke), Ziarah Janssen (Audrey), Erik van Muiswinkel (Arjan), Loek Peters, Johanna Hagen (Renske), Marc Nochem (Moti), Niek Roozen (fan), Rinah Rotteveel (reizigster), Suus van Dort (fan), Marijn van Wijk-Stalman (jongen met voetbal)

Pers

Ronald Rovers op Trouw.nl op 11 mei 2022: "Ook als het glas halfvol is, verzuipt romkom Foodies in dat beetje laagstaand water. Geen idee wat de intenties van de makers waren – oprecht iets leuks met eten en verliefdheid willen doen of toch cynische geldklopperij – maar wat je op het scherm ziet, is plat en levenloos. Ondanks de onmiskenbare energie die actrice Sanne Vogel naar het scherm brengt. Het spijt me voor de (vier!) schrijvers, maar de vraag die zich opdrong was: is dit door een algoritme geschreven? Vogel speelt foodblogger Sam: fris, vrolijk, houdt van lokaal en biologisch. Haar rivaal in de strijd om een tv-programma is foodblogger Lilian: fitgirl, vals, manipulatief. Dat is meteen ook alle diepgang die de personages krijgen. Opgefokt door hun onderlinge strijd schrijft Sam een vernietigende recensie van een pas geopend restaurant waar toevallig haar nieuwe liefde als chef werkt. Je kúnt meeliften op de populariteit van foodblogs en een jong publiek bereiken en nog steeds een interessante film maken. Deze film lijkt de conclusie te trekken dat het publiek niet meer verdient dan een eindeloze herhaling van scènes uit andere romantische komedies, steeds met een nieuw likje verf. Eergisteren Ibiza, gisteren Brasserie Valentijn, vandaag foodblogs. Ook al wordt er in Foodies zo vaak over de Amsterdamse grachten heen en weer gefietst dat de film iets lijkt te willen parodiëren. Het probleem, net als met die idiote instalikes waar de bloggers in de film op jagen, is dat alles zo steeds platter wordt. Elk beeld moet onmiddellijk herkenbaar en bevredigend zijn. Niets mag meer verwarren en uitdagen. Dat is een cynische race naar de bodem."

Maricke Nieuwdorp op AD.nl op 11 mei 2022: "(...) De meeste ingrediënten zullen vooral een jonge doelgroep aanspreken: van bekende acteurs en socials-perikelen tot vér gezochte misverstanden. Niet alle acteurs zijn op hun best in dit zwabberende verhaal en dat geldt ook voor de onaantrekkelijke teksten in beeld."

Bor Beekman op Volkskrant.nl op 11 mei 2022: "(...) Hoofdrolspeler Vogel is charmant onhandig, opponent Brood beschikt over een plezierig gestaald venijn. Jammer van het script, dat lui leunt op een krakkemikkig plotje: chefkok Marco (Sinan Eroglu) heeft maar niet door dat nieuwe vlam Sam degene is die zijn restaurant kapotschreef. Taaie dialoog ook, in hun onderonsjes. Verder past Foodies keurig binnen het romantische genre: jonge vrouw raakt verward in de moderne wereld en hervindt zichzelf bij een stabiele man: ‘Ik wil zijn wie ik ben, bij jou.’"

Casting

Job Castelijn

Filmuziek

Eric van Tijn

Camera

Sal Kroonenberg

Montage

Joshua Menco

Bioszalen

113 bij première

Kleur

Kleur
Trailer