Costa!! (2022)

Regie

Jon Karthuis

Scenario

Diederik Jekel, Jon Karthuis

Release

28 april 2022

Producent

Sabine Brian, Ronald Versteeg

Duur

101 minuten
Filminformatie

Verhaal

Anna reist met haar beste vriendin Bibi naar het spaanse Lloret de Mar om de fameuze club Costa te zien waar haar moeder Frida vroeger als propper werkte. Eenmaal in Spanje blijkt de club helaas al lang niet meer the place to be, maar een vervallen karaokebar. Samen met haar nieuwe vrienden zet Anna alles op alles om de Battle of the Bars te winnen en van de Costa weer de vetste club van de strip te maken. Ondertussen laait de passie aan alle kanten op zoals dat alleen aan de costa kan. Zal Anna onder de Spaanse zon, net als haar moeder ooit, echte liefde vinden?

Cast

Roeland Fernhout (Thomas), Soy Kroon (Raul), Sinan Eroglu (Kay), Oscar Aerts (Mike), Katja Schuurman (Frida), Abbey Hoes (Anna), Stephanie van Eer (Bibi), Tina de Bruin (Trudie), Ella-June Herard (Monica), Lisa Zweerman (Esmee), Zoey Ivory (Marieke), Vajen van den Bosch, Timor Steffens, Safrien Duijser (stewardess), Simon Felder (presentator); stem: Papa Mikey Dinero (Papi Mikey Dinero)

Ontstaan

COSTA! van Johan Nijenhuis verscheen in 2001 in de bioscoop. De zonnige nieuwe romcom COSTA!! is geen vervolg op de enorme hit uit 2001, maar het verhaal speelt zich wel twintig jaar later af op dezelfde locatie - met alleen Katja Schuurman die terugkeert.

Kijkwijzer: 12 jaar (drugs, grof taalgebruik, geweld).

Pers

Gudo Tienhooven op AD.nl op 26 april 2022: "(...) Maar genoeg over wat Costa!! (nu met twee uitroeptekens) níet is. Deze verhaallijn beslaat namelijk slechts een kwartier van dit vervolg. Jammer, want het midlife-avontuur van Frida en Trudie had best een eigen film verdiend. Alle aandacht gaat uit naar iets aanzienlijk minder interessants: hoe vergaat het hun kinderen Anna en Bibi, gespeeld door Abbey Hoes en talent Stephanie van Eer (Spangas, GTST), op de toeristische bestemming? (...) In het preutse en wat saaie scenario (van onder andere, hou je vast, wetenschapsjournalist Diederik Jekel!) is de setting vol schaars gekleed foldermateriaal slechts op papier een Sodom en Gomorra. Net als in Costa! (één uitroepteken) wordt hooguit gepraat over ‘stoute’ zaken als voorvocht en grote piemels (grutjes wat een schunnigheid). Zinderen doet het geen seconde. (...) Hoes en Kroon hebben chemie en ook de rest van de cast mag er zijn. Het knullige acteren van toen is gelukkig passé, het sjabloon is er na dik twintig jaar nog steeds. Nu snel alsnog die Frida en Trudie-film alsjeblieft."

Dana Linssen op NRC.nl op 26 april 2022: "(...) Toen Johan Nijenhuis in 2001 met Costa! als speelfilmregisseur debuteerde schreef deze krant dat zijn debuut de „allure had van echte pulp”. Twintig jaar later is Nijenhuis een van de meest productieve filmmakers van Nederland en heeft de polderpulp van Costa! school gemaakt: soapsterren in een pretentieloze volks-komische voelgoedfilm. Dat is belangrijk om je te realiseren nu er een nieuwe Costa!! is, met twee uitroeptekens. Op Katja Schuurman na zien we echter geen gezichten terug van toen terwijl de plot toch draait om het in volle glorie herstellen van de nachtclub van weleer in het Spaanse Salou. Nostalgie, maar voor wie? Twee uitroeptekens maken nog geen zomer. De film, waarvoor dit keer regisseur Jon Karthaus (Bon Bini Holland 2) tekende, werd geproduceerd door Nijenhuis’ oude productiemaatschappij NL Film. Zelf was hij er getuige de credits niet meer bij betrokken. Het thema van het eendje dat zwaan wordt is nu vertaald naar Schuurmans dochter Anna (Abbey Hoes, een actrice van een geheel ander kaliber dan de jonge acteurs van toen) die na wat scenario-omwegen om haar in Spanje te krijgen met haar beste vriendin Bibi het initiatief neemt om Club Costa op te knappen. De verlegen jonge vrouw ontpopt zich tot begenadigd zangeres. Er is inmiddels een hoop veranderd in het nachtleven aan de Spaanse costa’s. Haar donorvader, die in een caravan in het leeggelopen zwembad woont, kan het niet meer bijbenen, hij denkt dat karaoke hot is voor Generatie Z. Ik probeer me te herinneren of het dat in 2001 wel was, en los daarvan, dat áls hij een karaoke king is, waarom daar dan niet iets heel slims mee is gedaan in de verhaalloop. Nu is het een van de vele plotaanzetjes die treurig blijft bungelen aan de kale kerstboom van de film. De film zag ik tijdens een voorpremière waar vooral een vrouwelijk publiek op afkwam dat waarschijnlijk met de Costa!-film en serie die erop volgde is opgegroeid. Net iets te jong voor midlife crisis of de menopauze. Maar als de enige volwassen figuren om je mee te identificeren yogamoeder Frida (hulde overigens voor hoe Schuurman zich staande houdt in deze film), de verlopen lamzak van een vader Thomas en de seksueel hysterische moeder Trudie zijn, dan moet je je wel afvragen of dat je voorland is. Of is dit een film voor jonge mensen over de angst voor ouderdom? Wat een deprimerende bende."

Barry Kuiper op Gids.tv op 27 april 2022: "(...) leuke cast. Naast de nog steeds beeldschone Katja Schuurman zijn ook romcom-prinses Abbey Hoes en toptalent Soy Kroon (waanzinnig in The Passion 2022) van de partij. Het verhaal is dun, de dialogen vaak ook en de komedie niet altijd raak. En voor schurk Mehdi Chafi (ook bekend als rapper Sjaak) is jammer genoeg weinig tijd, met een afgeraffelde finale als eindresultaat. Maar de cast heeft zichtbaar genoten van zon, zee en de liefde. Twee sterren."

Casting

Job Castelijn

Filmuziek

Guido Maat

Camera

Max Maloney

Montage

Joshua Menco

Bioszalen

119 bij première

Kleur

Kleur
Trailer